Videospeler inladen...

Lanoye over nieuwe roman "Zuivering": "Ik heb een paar keer schrik gehad van dit boek"

De thema's die Tom Lanoye in zijn nieuwe roman "Zuivering" aansnijdt, liggen hem zo na aan het hart dat hij zich moest inhouden geen pamflet van het boek te maken. Dat zegt de auteur in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het is op eieren lopen: een roman toelichten, maar toch niks over de inhoud verklappen. Toch is dat precies wat Tom Lanoye vanavond probeert in "De wereld vandaag" waar hij meer tekst en uitleg bij zijn nieuwe boek "Zuivering" geeft.

De roman leest als de memoires van ene Gideon Rottier. Hij werkt bij Extreme Cleansing, een bedrijf dat schoonmaakt na "calamiteiten" als brand, waterschade, maar ook terreur. Op een dag ontmoet hij Youssef, een vluchteling uit Syrië. Hij neemt hem en even later ook zijn gezin in huis. Al snel slaat hun vriendschap om in een helse situatie met gruwelijke feiten als resultaat.

"Het onderwerp is niet terreur"

"Dit is een boek over angst, over paranoia", zegt Lanoye. "Terroristen zijn daar de laatste tijd goed in. Politici en anderen maken daarvan misbruik om meer macht te krijgen. Daar tussenin zitten alle stervelingen gewrongen. Ook Gideon laat zich steeds meer door zijn angst dirigeren."

"Het onderwerp is niet terreur", benadrukt Lanoye meteen. "Het onderwerp is wat terreur met ons doet. Het onderwerp is de kwetsbaarheid in ieder van ons, omstandigheden die ons dwingen dingen te doen die we misschien niet willen."

Catharsis

"Ik heb een paar keer schrik gehad van deze roman omdat het zo dichtbij komt. Met mijn temperament wist ik dat ik mij moest inhouden geen pamflet van het boek te maken."

"Het is geen documentair, wetenschappelijk of journalistiek werk. Een roman moet over verscheurdheid, overmoed en uiteindelijk catharsis, zuivering gaan. Een roman moet telkens een enkeling in een bijzondere omstandigheid plaatsen. Die ene testcase moet ons eraan herinneren dat we kwetsbaar zijn en dat grote theorieën en filosofieën eigenlijk tekort schieten om de keuzes van 1 mens te verklaren."

Meest gelezen