Videospeler inladen...

Las Vegas komt bovenaan in tragische lijst van dodelijkste schietpartijen in VS

De schietpartij vlak bij de beroemde "Strip" in Las Vegas is de dodelijkste uit de naoorlogse geschiedenis van de VS. Maar het dodental mag dan uitzonderlijk hoog zijn, de schietpartij is geen uitzondering. In de laatste decennia is de VS regelmatig opgeschrikt door dolle schutters met uiteenlopende motieven. Een overzicht van de dodelijkste schietpartijen.

2 oktober 2017 - Las Vegas, Nevada - Meer dan 50 doden

Stephen Paddock, een 64-jarige man uit Las Vegas, schiet vanuit zijn hotelkamer op het publiek van een countryfestival, vlak bij de beroemde "Strip" in het hart van de stad. Er vallen meer dan 50 doden, het precieze aantal is nog niet duidelijk.  De dader wordt dood teruggevonden in zijn hotelkamer. Over zijn motieven is nog niets geweten.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

12 juni 2016 - Orlando, Florida - 49 doden

Omar Mateen, een Amerikaan uit Florida met Afghaanse ouders, opent het vuur in een nachtclub voor holebi's. Er vallen 49 doden en meer dan 50 gewonden. De schutter wordt doodgeschoten door de politie. Mateen was wellicht geïnspireerd door terreurgroep IS, maar handelde volgens de politie op eigen houtje.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

16 april 2007 - Blacksburg, Virginia - 32 doden

De 23-jarige Zuid-Koreaanse student Cho Seung-Hui vermoordt 32 mensen op de universiteitscampus van Virginia Tech in twee afzonderlijke raids. Nog eens 17 mensen raken zwaargewond. De dader pleegt uiteindelijk zelfmoord.

14 december 2012 - Newtown, Connecticut - 27 doden

De 20-jarige Adam Lanza schiet eerst thuis zijn moeder dood en trekt dan naar de Sandy Hook-basisschool waar ze kleuterleidster is. Hij vermoordt twintig jonge kinderen en een aantal personeelsleden van de school. Naast de dader, die zelfmoord pleegt, komen in totaal 27 mensen om het leven.

16 oktober 1991 - Killeen, Texas - 23 doden

De 35-jarige George Hennard rijdt met zijn pick-up tegen de muur van een cafetaria. Hij stapt uit de auto en opent het vuur op willekeurig gekozen slachtoffers. 23 mensen komen om het leven. De schutter pleegt vervolgens zelfmoord.

18 juli 1984 - San Ysidro, Californië - 21 doden

De zwaarbewapende James Huberty (41) vermoordt 21 volwassenen en kinderen in een lokale McDonald's. Huberty, die mentale problemen had, wordt na een uur doodgeschoten door een scherpschutter van de politie.

1 augustus 1966 - Austin, Texas - 18 doden

Joseph Whitman, een voormalige marinier, schiet 16 mensen dood vanuit een torengebouw van de Universiteit van Texas. 30 anderen raken gewond. Eerder op de dag had hij ook al zijn vrouw en moeder vermoord. Whitman wordt doodgeschoten door de politie.

2 december 2015 - San Bernardino, Californië - 14 doden

Syed Rizwan Farook (28) en Tashfeen Malik (27), een koppel, openen het vuur tijdens een feestje aan een centrum voor sociale diensten. 14 mensen komen om het leven voor de politie hen doodschiet na een achtervolging. Voor hun terreurdaad hadden ze trouw gezworen aan terreurorganisatie IS.

20 augustus 1986 - Edmond, Oklahoma - 14 doden

Postbode Patrick Henry Sherrill opent het vuur op zijn collega's in het postkantoor van het stadje Edmond. Hij schiet 20 mensen neer, van wie er 14 het bloedbad niet overleven. Vervolgens pleegt hij zelfmoord.

5 november 2009 - Fort Hood, Texas - 13 doden

Majoor Nidal Malik Hassan, een militair die psychiater is in het leger, schiet 12 soldaten en een burger dood op de basis Fort Hood. Hassan wordt levend gevat. In 2013 wordt hij ter dood veroordeeld. In afwachting van een uitspraak in beroep zit hij in de cel in Kansas.

3 april 2009 - Binghamton, New York - 13 doden

De Vietnamese immigrant Jiverly Wong (42) schiet 13 mensen dood in een sociaal centrum in Binghamton, waar hij eerder Engelse les had gevolgd. Na het bloedbad pleegt hij zelfmoord.

20 april 1999 - Littleton, Colorado - 13 doden

De 18-jarige Eric Harris en de 17-jarige Dylan Klebold richten een bloedbad aan op de Columbine High School. Ze doden 12 medeleerlingen en een leraar voor ze zelfmoord plegen in de schoolbibliotheek. Het drama is een van de eerste en meest bekende schoolmoorden in de Verenigde Staten.

Meest gelezen