The Canadian Press/PA Images

Mesaanval in Edmonton: verdachte is Somaliër die vluchtelingenstatus had aangevraagd

De man die ervan verdacht wordt zaterdagavond vijf gewonden te hebben gemaakt in het Canadese Edmonton, is een Somalische asielzoeker. 

"Hij had een aanvraag lopen om het vluchtelingenstatuut te krijgen", zegt de federale politie zondag.
De 30-jarige man, door lokale media geïdentificeerd als Abdulahi Hasan Sharif, was gekend bij de inlichtingendiensten. In 2015 werd een klacht ingediend bij de politie van Edmonton omdat de verdachte een extremistische ideologie aanhing. Na grondig onderzoek was er onvoldoende bewijs om de man aan te klagen voor terrorisme. Bovendien werd de verdachte op dat moment niet als een bedreiging beschouwd voor de veiligheid van Canada.     

De verdachte reed zaterdagavond in de buurt van het Commonwealth Stadium, waar een wedstrijd voor de Canadian Football League aan de gang was, in volle vaart door opgestelde dranghekkens en ramde een politieagent. De man stapte uit en deelde de politieagent nog enkele messteken toe alvorens te voet weg te vluchten. Later werd de bestuurder geïdentificeerd achter het stuur van een bestelwagen. Hij ging er opnieuw vandoor en reed op twee verschillende plaatsen in de stad nog vier voetgangers aan. Uiteindelijk kon hij worden gevat.  

Meest gelezen