Dick Passchier ("de Nederlandse Jan Theys") is overleden

De voormalige Nederlandse tv-presentator Dick Passchier is overleden. Hij stierf vrijdag onverwacht op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Kollum (Friesland), laat de KRO-NCRV aan het ANP weten.

Passchier, bijna zestig jaar getrouwd en vader van drie zoons, presenteerde bij de NCRV vanaf halverwege de jaren zestig grote live-spelshows op televisie zoals "Zeskamp", "Spel zonder grenzen", "Tweekamp" en "Stedenspel".

Hij maakte in 1965 zijn tv-debuut met het spelprogramma "Interland" vanuit Brussel. Hierin nam een Belgisch team het op tegen een Nederlands team. Passchier, die als jongetje graag bij de radio wilde, voelde zich meteen thuis op televisie.

Het programma ging vanaf 1968 door als "Zeskamp" en een jaar later begon de internationale variant: "Spel zonder grenzen", waarbij teams uit verschillende Europese landen het tegen elkaar opnamen. Ook scoorde hij met de tv-quiz "Tweekamp", waarin middelbare scholieren tegen elkaar streden.

De presentator deed verder het culturele radio-magazine "Pick up" over nieuw verschenen grammofoonplaten en het lunchpauzeprogramma "Twaalfuurtje". Ook nam hij tussen 1973 en 1980 het commentaar op het jaarlijkse defilé op 30 april voor koningin Juliana op Paleis Soestdijk voor zijn rekening en deed hij dit in 1981 bij de eerste Koninginnedagviering met koningin Beatrix en prins Claus. Passchier was verder bekend als pannellid van "Zo vader, zo zoon".

Meest gelezen