AFP or licensors

Past Trump in een gedicht?

En of! 25 dichters hebben de actualiteit van het afgelopen jaar in poëzie gevat. Hun nieuwsgedichten, die ze voorlazen in het Radio 1-programma Bonus, zijn nu gebundeld in "Alsof er niets is gebeurd".

Wat hebben de Syrische president Assad, kroonprinses Elisabeth en klokkenluider Chelsea Manning gemeen? Ze doken op in een gedicht. Het Radio 1-programma Bonus vroeg het afgelopen jaar elke week een dichter om stil te staan bij de actualiteit en die te verwerken in een gedicht.

De inspiratie bleek uit alle hoeken en kanten te komen: de martelgevangenissen in Syrië, het afscheid van Michelle Obama, de ontdekking van gigantische dinosauruspootafdrukken, een ode aan het openbare zwembad, de kap van de kastanjes in Antwerpen. 

Vluchtelingen, armoede en oorlog waren vaak voorkomende thema’s in de gedichten van Paul Demets, Maud Vanhauwaert, Maarten Inghels, Charlotte Van den Broeck, Amina Belorf, Yannick Dangre, Luuk Gruwez, Lotte Dodion, Annemarie Estor, Dimitri Casteleyn, Lies Van Gasse, Peter Holvoet Hanssen, Aya Sabi, Peter Theunynck, David Troch, roel richelieu van londersele, Paul Claes, Ruth Lasters, Carmien Michels, Jeroen Theunissen, Michael Vandebril, Max Temmerman, Maarten Goethals, Joke van Leeuwen en Charles Ducal. 

Bonus vond het belangrijk om tijd en ruimte te maken voor reflectie op de actualiteit. En precies omdat dichters met een andere blik naar de werkelijkheid kijken, krijgen de nieuwsgedichten een soort eeuwigheidswaarde. De ruim 50 Bonusgedichten zijn nu uit in papieren versie. "Alsof er niets is gebeurd." (een vers van Maarten Inghels) is uitgegeven door Poëziecentrum Gent.

Schrijf zelf een nieuwsgedicht

Tegelijk lanceert Radio 1 een wedstrijd om zelf een nieuwsgedicht te schrijven. Kies één gebeurtenis/feit/persoon uit de actualiteit en schrijf er een gedicht over, dat maximaal anderhalve minuut duurt om voor te lezen. Insturen (naar bonus@radio1.be) kan tot 15 oktober. Het winnende gedicht komt op de website van Radio 1 te staan en de dichter ervan mag het komen voordragen tijdens een live-uitzending op de Boekenbeurs.

Meest gelezen