Proces voor moord op halfbroer Kim Jong-un gestart, vrouwen pleiten onschuldig

In Maleisië is het proces van start gegaan van de twee verdachten van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Jong-nam werd met zenuwgas aangevallen op de luchthaven van Kuala Lumpur, halfweg februari dit jaar. De twee verdachten, twee vrouwen, pleiten onschuldig bij aanvang van de zitting.

De 45-jarige Kim werd op 13 februari vermoord op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur. Twee vrouwen, de 28-jarige Vietnamese vrouw Thi Huong en de 25-jarige Indonesische vrouw Siti Aisyah, worden ervan verdacht hem met het zenuwgas VX te hebben aangevallen. Ze riskeren de doodstraf.

Beide verdachten pleiten onschuldig. Tijdens het onderzoek hielden ze vol dat ze dachten dat ze meededen aan een grap voor een televisieprogramma met verborgen camera's.

Volgens Zuid-Korea zit Noord-Korea achter de moord, iets wat het regime in Pyongyang steeds heeft ontkend. Kim Jong-nam was kritisch ten opzichte van het Noord-Koreaanse regime en leefde in ballingschap.  

Bekijk de reconstructie van de moord in "Check-point"

Bekijk via deze link van VRT NU de BBC-reportage "North-Korea: Murder in the family" bekijken,  een reconstructie van de moord op Kim Jong-nam tegen de achtergrond van de gespannen relatie tussen Noord-Korea en het westen. 

Meest gelezen