De Persgroep wordt alleen eigenaar van Medialaan

Roularta verkoopt zijn aandelen in Medialaan aan De Persgroep. Daarmee wordt De Persgroep alleen eigenaar van Medialaan, de radio- en televisiegroep boven VTM.   

Roularta had tot nu toe 50 procent van de aandelen in Medialaan. Die verkoopt het mediabedrijf nu aan De Persgroep, waardoor die mediagroep alleen eigenaar wordt van onder meer:

  • radio en televisie: VTM, Qmusic, JOE, Q2 en Vitaya
  • kranten: Het Laatste Nieuws en De Morgen
  • tijdschriften: Humo, Dag Allemaal en Story

Medialaan was bijna 20 jaar lang in handen van De Persgroep en Roularta. De operationele leiding lag al bij De Persgroep, Roularta was vooral een financiële aandeelhouder.

Ruiloperatie

In ruil betaalt de Persgroep 217 miljoen euro én geeft het zijn 50 procent aandelen in Mediafin aan Roularta. Mediafin bezit De Tijd en L'Echo. De andere 50 procent van Mediafin blijft in handen van de groep Rossel die ook Le Soir en Sud Presse heeft. De ruiloperatie betekent een aanzienlijke hertekening van het Vlaamse medialandschap.

"We gaan geen zotte dingen doen"

Wat gaat Roularta doen met de meer dan 200 miljoen euro? "We gaan geen zotte dingen doen", zegt Roularta-CEO Xavier Bouckaert. "We zullen zien in de toekomst. Er zullen ongetwijfeld opportuniteiten komen die passen in onze strategie."

Bouckaert is tevreden dat hij Mediafin, de groep boven de zakenkranten De Tijd en L'Echo, in de Roularta-portefeuille krijgt. "Het Roularta-DNA zit voornamelijk in twee activiteiten: lokale media en kwaliteitsmagazines met een kwaliteitsdoelgroep", zegt hij. De Tijd en L'Echo waren het ontbrekende stuk in die tweede puzzel, waartoe onder meer Knack en Trends al behoren. Bouckaert wijst erop dat Roularta met Knack en Le Vif al ervaring heeft met een nationale verspreiding zoals bij De Tijd en L'Echo.

Gevraagd of er synergieën te vinden zijn na de toevoeging van De Tijd en L'Echo, zegt Bouckaert dat dit "waarschijnlijk wel" het geval is. "Maar dat gaan we in eerste instantie bekijken met Rossel (de tweede eigenaar van Mediafin, red.) en het management." Grote wijzigingen zijn evenwel niet aan de orde voor de Roularta-CEO. "Mediafin heeft goed op de digitalisering ingespeeld en vaart de juiste koers. Daar moet weinig aan veranderen", luidt het.

Bouckaert verwacht dat de deal begin 2018 helemaal rond zal zijn. De Mededingingsautoriteit moet eerst het licht op groen zetten.

Aandeel Roularta schiet de hoogte in

Het aandeel van mediagroep Roularta op de Brusselse beurs is vanmorgen de hoogte ingeschoten na de aankondiging van het nieuws. Vanmiddag staat het aandeel op zo'n 19 euro, een  voorlopige winst van 30 procent.

Meest gelezen