SP.A wil maximumprijs voor bril, tandprothese en hoorapparaat

Een bril, beugel of hoorapparaat is een te grote hap uit het gezinsbudget. Dat vindt SP.A. Daarom wil het dat de overheid werk maakt van een maximumprijs.

"Een tandimplantaat kan al snel meer dan 2000 euro kosten" zegt Karin Jiroflée van SP.A. "dat is meer dan een maandloon voor veel mensen.  Ook een beugel, een hoorapparaat of bril zijn technische hulpmiddelen die tot een basiszorg zouden moeten behoren."

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling OESO heeft een kwart van de Belgische gezinnen het moeilijk om basis zorgkosten te betalen. 1 op de 3 stelt een bezoek aan de tandarts uit, omdat ze bang zijn van de factuur. Ook 1 op de 3 mensen schaft een noodzakelijk hoorapparaat niet aan. 6 procent stelt zelfs de aankoop van een bril uit.

Prijs drukken door groepsaankopen

Volgens SP.A is betaalbare tand-, oog- een hoorzorg mogelijk door:

- openbare aanbestedingen, de goedkoopste wordt terugbetaald

- maximumprijs opleggen aan producenten

- ziekteverzekering betaalt groter aandeel terug

Dat de voorstellen onbetaalbaar zouden zijn, zet SP.A weg als absurd. "Als minister van volksgezondheid de besparingen in de gezondheidszorg zou gebruiken voor deze terugbetalingen, zou er nog veel geld over zijn. Bovendien krijg je door de aanbestedingen meer duidelijkheid en transparantie over de prijzen. Ook onderhandelingen met producenten kunnen helpen om tot een maximumprijs te komen. De minister moet iets ondernemen voor deze specifieke basiszorg."

Meest gelezen