"MRI-scanners doen overuren om tekort op te vangen"

Wie een MRI-scan nodig heeft, moet daar soms lang op wachten of moet 's avonds heel laat, 's morgens vroeg of in het weekend langskomen. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt de voorzitter van de Belgische vereniging van radiologen aan VRT NWS. "De bestaande erkende toestellen doen nu overuren", zegt voorzitter- radioloog Geert Villeirs (UZ Gent).

Al in 2014 was er een tekort aan MRI-scanners. Toen is een akkoord afgesloten met de overheid om 12 nieuwe scanners in gebruik te nemen. "Deel van dat akkoord was een clausule om alle niet-erkende toestellen niet meer te gebruiken", legt Villeirs uit. Na een telling bleek dat er 17 dergelijke toestellen waren. "Hierdoor is de capaciteit met 5 afgenomen." Er zijn alles samen nu 121 erkende MRI-scanners in ons land.

De capaciteit is met 5 scanners afgenomen

De wachtlijsten zijn wel toegenomen, maar het had volgens Villeirs erger gekund. "De erkende toestellen hebben overuren gedraaid door 's morgens vroeg, 's avonds laat en in het weekend te werken", zegt de radioloog. "Het aantal uitgevoerde MRI-scans is vorig jaar met 4 à 5 procent toegenomen. Door die overuren te doen, swingen de wachtlijsten niet helemaal de pan uit."

De voorzitter van de Belgische vereniging van radiologen benadrukt dat dit geen langetermijnvisie is. "Daar is iedereen het over eens, maar het is niet zo simpel om bijkomende toestellen te plaatsen", zegt hij. "De nieuwe toestellen moeten optimaal geografisch worden geplaatst, het vergt onderhandelingen met de federale overheid en de gemeenschappen en het moet ook budgettair in orde zijn."

Meest gelezen