Videospeler inladen...

Rocklegende Tom Petty (66) overleden na hartstilstand

De Amerikaanse rockmuzikant Tom Petty (66) is overleden na een hartstilstand. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Petty werd gisteren bewusteloos gevonden in zijn huis in Malibu, Los Angeles. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar er kon geen hulp meer baten.

Gisteravond was er nog heel wat verwarring over de toestand van Petty. In eerste berichten werd gemeld dat de zanger overleden was, maar dat werd vervolgens tegengesproken. Later luidde het dat hij hersendood was of tussen leven en dood zweefde. Vanochtend dan bevestigde een woordvoerder van de familie dat Petty was overleden.

De zanger was gisteravond (maandagochtend in de VS) bewusteloos en niet ademend aangetroffen in zijn huis in Malibu. Hij werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer gereanimeerd worden en overleed omstreeks 20.40 uur lokale tijd (5.40 uur 's ochtends bij ons). Volgens zijn manager was hij omringd door familie, bandleden en vrienden.

Tom Petty & The Heartbreakers

Petty, afkomstig uit Florida, is vooral bekend als de frontman van The Heartbreakers. De band bracht in 1976 een eerste plaat uit. Er volgen hits als "Breakdown", "American girl", "I need to know", "Refugee", "The waiting" en "Listen to her heart". Hun grootste hit was wellicht "Learning to fly".

Naast zijn samenwerking met The Heartbreakers maakte Petty ook solowerk en was hij lid van Mudcrutch en de gelegenheidsband Travelling Wilburys. In die "supergroep" speelde hij naast Bob Dylan, Roy Orbison, Jeff Lynne en George Harrison. Een van hun bekendste nummers is "Handle with care".

Petty's bekendste soloplaat is "Full moon fever" uit 1989, met daarop hits als "I won't back down" en "Free fallin'". In de loop van zijn carrière heeft hij meer dan 80 miljoen platen verkocht.

(Lees voort onder de video's)

"Geweldige performer"

Petty had in die lange carrière ook af te rekenen met moeilijke periodes. Zo raakte hij in de jaren 90 verslaafd aan heroïne en kampte hij jarenlang met depressies.

"Het is schokkend nieuws", reageerde Bob Dylan gisteren al. "Ik had een hele hoge dunk van Tom. Hij was een geweldige performer, vol van het licht, een goeie vriend, en ik zal hem nooit vergeten."

Recent voltooide Petty nog een zomertournee met The Heartbreakers naar aanleiding van de 40e verjaardag van de band.   

Meest gelezen