Bart Staes: "Als Juncker in gebreke blijft, dan kan hij voor mij niet aanblijven"

Wat zal Europa doen? Dat is de vraag die met de minuut luider klinkt. Voorlopig heeft de Europese Commissie nog niet gereageerd op het geweld tijdens het Catalaanse referendum én op de uitslag. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, vindt het onbegrijpelijk. "We staan altijd klaar om elders in de wereld wangedrag te veroordelen. Als het dan gaat over onze eigen lidstaten, dan aarzelen we."

Staes stelt dat er zeker parlementaire vragen zullen komen. "We reizen naar Straatsburg straks. We zullen vragen om een debat over Catalonië te hebben en dat de Commissie zich komt verantwoorden. Of komt zeggen dat ze bereid is om te bemiddelen", aldus Staes in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben als Europese Unie een aantal basiswaarden en die zijn gisteren zeer duidelijk geschonden."

Een bemiddelaar met een groot moreel gezag

Staes voorspelt dat dit slechts het begin is in Catalonië. "De Catalanen zullen woensdag in het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroepen. Dit is het begin van een proces dat hopelijk zal leiden tot dialoog met de Spaanse regering, zonder geweld en als volwassen mensen." Staes vindt dat Europa móet optreden. "Een reikende hand uitsteken", omschrijft hij het. "De Commissie zou iemand moeten aanduiden met een groot moreel gezag en als bemiddelaar uitzenden."

Staes wil dat de Commissie vandaag reageert. Wat als dat niet gebeurt? "Als de voorzitter van de Commisie hier in gebreke blijft, dan kan hij voor mij niet aanblijven." Met andere woorden: dan moet Jean-Claude Juncker (foto onder) opstappen. Een uitspraak die N-VA-collega Sander Loones  gisteren ook al deed.

Meest gelezen