Wim Delvoye onthult nieuw standbeeld in Parijs

In de tuin van het observatorium van Parijs is een standbeeld van de hand van Wim Delvoye voorgesteld. Het gaat om een bronzen beeld van François Arago, een Franse wetenschapper uit de 19e eeuw.

Sinds vandaag is Parijs een kunstwerk van Wim Delvoye rijker. Rond 17 uur is in de tuin van het observatorium een standbeeld van zijn hand van François Arago onthuld, een Franse natuurkundige, astronoom en politicus die leefde van 1786 tot 1853.

Het beeld is gemaakt en brons en is 2,5 meter hoog. Delvoye maakte het nadat hij door een onafhankelijke jury uit de kunst- en wetenschapswereld was uitgekozen. "Achteraf bleek dat een aantal juryleden toevallig in mijn netwerk zaten", vertelt de West-Vlaamse kunstenaar aan Belga.

Nazi's

Vlak bij het standbeeld staat de lege sokkel van een eerder beeld van Arago. Alexandre Oliva maakte het in 1894, maar de Duitse bezetter smolt het in 1942. "Dat is een interessant gegeven", zegt Delvoye. "Het is een omkering van de bijbelse spreuk van de profeet Jesaja dat zwaarden tot ploegscharen moeten worden omgesmolten. De nazi's deden net het omgekeerde: ze smolten bronzen kunstwerken om tot wapens."

Daarnaast vindt Delvoye het een sterk statement door een nieuw standbeeld te plaatsen op een ogenblik dat historische standbeelden, zoals dat van generaal Lee in de zuidelijke slavenstaten van de VS, ter discussie staan. Alleen was Arago - in tegenstelling tot Lee - een veeleer progressieve politicus. Hij werd in 1848 de Franse minister van Oorlog en Marine en schafte in die hoedanigheid lijfstraffen af, net als de slavernij in de koloniën. Arago is ook een van de 72 Fransen van wie de naam op de Eiffeltoren staat gegrift.

Académie des sciences

Voor Arago in de politiek ging, was hij een vermaarde natuur- en sterrenkundige. Hij was ook lid en secretaris van de prestigieuze Franse Académie des Sciences. Op het gebied van magnetisme en optica deed hij baanbrekend experimenteel onderzoek. Naast zijn bijdrage aan de bepaling van de meter onderzocht hij onder meer het noorderlicht als magnetisch effect, de fotometrische bepaling van de helderheid van maan en sterren en het effect van astronomische lichtbreking op waarnemingen.

"We zijn vertrokken vanuit een realistisch beeld van de man en zijn zelfs in het Louvre schetsen van zijn gelaat gaan opzoeken. Vervolgens hebben we 3D-computerprogramma's gebruikt om het beeld een meer abstracte twist te geven. Zo zijn we gekomen tot een golvend en kronkelend beeld. Dit staat symbool voor de lichtgolven die Arago als natuurkundige had ontdekt."

Meest gelezen