Videospeler inladen...

Woonwagenbewoners: onbemind Vlaams cultureel erfgoed

Fernand Albert Drutti - zeg maar Nand - toont ons hoe hij leeft: in een oude, maar warme en droge woonwagen. Al zijn hele leven lang. Zoals hij zijn er naar schatting 15.000 Vlamingen die zichzelf woonwagenbewoner noemen. 

Het Minderhedenforum reikt tweejaarlijks een prijs uit aan een persoon of een organisatie die zich op een positieve manier inzet voor woonwagenbewoners. Dit jaar gaat de Gouden Woonwagen naar de Vlaamse erfgoedsector. Door samen met de woonwagenbewoners op zoek te gaan naar hun achtergrond, geschiedenis en cultuur geeft de Vlaamse erfgoedsector deze mensen een zichtbare identiteit, een plek in onze maatschappij.

De woonwagencultuur is sinds dit jaar ook officieel Vlaams immaterieel cultureel erfgoed.

We denken onterecht dat woonwagenbewoners aan de rand van het dorp leven. Ze maken deel uit van onze maatschappij. 

Sven Gatz, Minister van Cultuur

Meest gelezen