"Dader Las Vegas had indrukwekkende wapencollectie"

Een dag na de schietpartij op een muziekfestival in Las Vegas raakt er meer bekend over dader Stephen Paddock. De man bleek over maar liefst 42 wapens te beschikken: 23 daarvan werden teruggevonden in de hotelkamer op The Strip, en 19 andere wapens werden door de politie gevonden bij Paddock thuis.

De voorlopige balans van de dodelijke schietpartij staat op 59 doden en 527 gewonden.  Dader Stephen Paddock pleegde zelfmoord op zijn hotelkamer, voor de politie hem daar aantrof. In die hotelkamer lag ook een indrukwekkend wapenarsenaal: 23 vuurwapens en verschillende statieven, om gericht te kunnen vuren op de mensenmassa. Dat heeft de politie verteld op een persconferentie. Er lag ook bijzonder materiaal om bepaalde wapens automatisch te laten schieten in plaats van handmatig. 

Hoe Paddock al die wapens, verspreid over 10 koffers, dat hotel heeft binnengesmokkeld, blijft vreemd.

"Op de 32e verdieping van hotel Mandalay Bay zie je vanop straat enkele gaten, waar Stephen Paddock een raam kapot heeft geslagen om twee statieven op te stellen, om zijn wilde schietpartij aan te richten", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens, die ter plaatse is. "Paddock had maar liefst 10 koffers bij zich, vol met munitie, die verspreid lag over een suite met twee kamers. Hoe hij al dat materiaal het hotel heeft binnen gekregen, zonder dat het personeel argwaan kreeg, is een groot vraagteken."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bij een huiszoeking vond de politie in Nevada nog eens 19 wapens en een berg munitie en explosieven. Volgens de sheriff lag in Paddocks wagen ook nog een aanzienlijke hoeveelheid ammoniumnitraat, om springstof mee te maken. Paddock beschikte bovendien vooral over zwaardere oorlogsmunitie. "Hoe een particulier daaraan kan geraken, is een groot vraagteken", zegt Soenens. "Deze gebeurtenis doet de wapendiscussie in de VS weer oplaaien. Elk jaar sterven hier 33.000 mensen door toedoen van wapens. Dat blijft de grote Amerikaanse tragedie."

"Motief hoogst onduidelijk"

Naar het motief van Paddock heeft de FBI voorlopig het raden, al heeft IS de aanslag gisteren opgeëist. Toch lijkt een link met een terroristische organisatie momenteel uitgesloten. De sheriff en autoriteiten gaan ervan uit dat Paddock alleen heeft gehandeld, "als een lone wolf", zo zegt FBI Special Agent Aaron Rouse. "Al kan ik niet in het hoofd van een psychopaat kijken", aldus sheriff Joseph Lombardo . Paddocks broer Eric "kan werkelijk geen enkele reden bedenken voor deze daad." 

In het hoofd van een psychopaat kruipen om zijn motief te achterhalen: dat lukt momenteel niet.

"Paddocks familie vergeleek de gebeurtenissen van gisteren met een komeet die uit de hemel valt", zegt Soenens. "Zij kenden Stephen Paddock niet als een gewelddadig man, hij had geen strafblad of extreme politieke visie. We hebben hier te maken met een gepensioneerde boekhouder die door een klein vastgoedimperium behoorlijk gefortuneerd was. Hij waagde regelmatig een gokje in Las Vegas, maar had geen schulden. Was Paddock gefrustreerd? Of depressief? Misschien zullen we het nooit weten."

Videospeler inladen...

Meest gelezen