© adrenalina - creative.belgaimage.be

"Dokter Bea" geeft seksuele voorlichting op Ketnet voor 9- tot 12-jarigen

Ketnet start met een seksueel voorlichtingsprogramma voor de oudste kijkertjes, de 9- tot 12-jarigen. In het programma "Dokter Bea" neemt actrice Eva Van der Gucht de rol van dokter Bea op zich en behandelt vragen en onderwerpen over het lichaam, relaties en seksualiteit waar prille tieners mee kampen. Ketnet wil zo kinderen weerbaarder maken en meer wapenen tegenover grensoverschrijdend gedrag.

"Dokter Bea" start op vrijdag 13 oktober. Netmanager Maarten Janssen stelt dat het tijd werd voor een programma rond puberteit en seksualiteit.

"Elk kind zou relationele en seksuele vorming moeten krijgen, thuis en op school. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo evident. Voor veel volwassenen blijft het moeilijk om met kinderen te praten over seksualiteit. Tegelijkertijd hameren experts erop dat we niet te lang mogen wachten met seksuele vorming. Dat het meer moet zijn dan een veredelde biologieles. En ook dat er voor de media een rol weggelegd is qua seksuele vorming. Bij Ketnet willen we kinderen helpen bij het opgroeien. En dus is het niet meer dan logisch dat we ook ons steentje bijdragen aan hun seksuele en relationele vorming.”

Seksuele vorming moet meer zijn dan een veredelde biologieles

"Expliciete informatie aanreiken is zeer belangrijk"

In programma’s als "D5R", "4eVeR", "W817", "Ghost rockers" integreerde Ketent al relatievorming en seksualiteitsbeleving: verliefdheid, relaties, de eerste kus, de eerste seksuele contacten, maar ook homoseksualiteit, voorbehoedsmiddelen of ongeplande zwangerschap. "Maar dat was altijd op impliciete manier", legt Ketnet-psychologe Telidja Klai uit.

"Uit onderzoek blijkt evenwel dat het aanreiken van expliciete informatie rond relaties en seksualiteit op maat van kinderen zeer belangrijk is voor hun latere seksuele leven. Kinderen die een open communicatie rond relaties en seksualiteit kennen, zijn weerbaarder, meer gewapend tegen grensoverschrijdend gedrag en maken ook meer bewuste en veilige keuzes wanneer ze dit pad van hun ontwikkeling verder verkennen. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen ook rond relaties en seksualiteit een waardenkader meekrijgen.  Het stimuleren van een dialoog rond relaties en seksualiteit is dan ook van groot belang."

FOTO: Eva Van der Gucht is dokter Bea en neemt de kinderen op sleeptouw

© VRT

Meest gelezen