Kurt Desplenter

"Slechts" 866 kinderen liepen deze zomer verloren aan onze kust

 Er zijn tijdens de zomervakantie 866 kinderen verloren gelopen aan de kust. Dat is nagenoeg een halvering ten opzichte van de zomer van 2016, en het laagste cijfer in bijna tien jaar, zo meldde de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen.

Het wisselvallige weer afgelopen zomer vormt een deel van de verklaring, zegt voorzitter Johnny Devey van de kustreddingsdienst. "Het lage cijfer heeft ongetwijfeld deels te maken met het feit dat het afgelopen zomer net iets minder druk was op het strand. Maar we zijn er ook van overtuigd dat onze preventiecampagne, waarbij de nadruk wordt gelegd op de verantwoordelijkheid van de ouders, zijn vruchten begint af te werpen."

Ook redders en beachteams treden steeds vaker preventief af, en de antiverdwaalarmbandjes met een afbeelding van Kabouter Plop en Maya de Bij doen ook hun werk. Er werden afgelopen zomer opnieuw 750.000 gratis polsbandjes verdeeld.

In juli werden 411 kinderen veilig teruggebracht naar hun ouders of begeleiders, in augustus 455. De meeste kinderen liepen verloren in de grote badsteden, Oostende voorop. Daar moesten de redders 237 kindjes begeleiden, in Blankenberge waren het er net geen 200. In Bredene liepen amper 4 kinderen verloren.

Cijfers van de interventies en verzorgingen zijn er nog niet. Sommige posten waren open tot eind september. Het was ook de eerste keer dat de posten drie maanden lang kustbreed bemand werden, van 15 juni tot 15 september. Dat zal ook volgend jaar het geval zijn, want de beslissing kreeg een positieve eerste evaluatie.

Meest gelezen