22-jarige Mariame Keita spreekt straks VN toe voor ons land

De 22-jarige Mariame Keita spreekt straks als Vlaamse VN-jongerenvertegenwoordiger bij de Vlaamse Jeugdraad, de Verenigde Naties toe. Samen met haar collega Matthias Rombouts van de Waalse tegenhanger Conseil de la Jeunesse, krijgt ze de kans om Belgische jongeren een stem te geven over duurzame ontwikkeling. De speech van Keita gaat over diversiteit in het onderwijs en dan vooral het gebrek eraan. 

Sinds januari van dit jaar is Mariame Keita VN-jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling bij de Vlaamse Jeugdraad. Ze heeft daarvoor meegedaan aan een hele verkiezing met interviews en heeft ze ook een speech moeten geven. Uiteindelijk moest er gestemd worden en Keita kwam uit als de beste kandidate van alle geselecteerden. 

Ongelijkheid is een thema waarvoor Keita zich in het bijzonder engageert. Zo organiseerde ze in enkele middelbare scholen inleefworkshops rond ongelijkheid. Ze pleit voor een betere afspiegeling van diversiteit in het hoger onderwijs. “Ik studeer rechten aan de KU Leuven en in een aula met ongeveer 400 mensen, zijn er amper twee met een andere afkomst. Ik heb ook nog nooit iemand met een beperking in mijn les gezien. Dus daar wil ik vooral de aandacht op vestigen”, zegt Keita.

Matthias Rombouts en Mariame Keita volgden twee weken lang VN-vergaderingen bij. Het hoogtepunt wordt dus een speech waarbij ze de leden van de VN rechtstreeks toespreken. Ook al heeft Keita wat ervaring door het geven van bijvoorbeeld workshops, het blijft spannend. “Er gaat toch heel wat volk in de zaal zitten. Ik heb wel wat stress, maar tegelijkertijd kijk ik er ook naar uit”, zegt Keita. 

Meest gelezen