500 studenten en linkse betogers voeren in Leuven actie tegen Theo Francken

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geeft vanavond in de aula Pieter De Somer van de KU Leuven een lezing over asielbeleid. Er was protest van 500 betogers (cijfer van de organisatoren), vooral studenten maar ook leden van linkse organisaties. Zij stapten van het Martelarenplein naar het stadspark. Ze zegden dat ze de lezing niet wilden verstoren, maar dat ze alleen wilden betogen tegen Francken die volgens hen de mensenrechten in vraag stelt.

"Bouw geen hogere muur maar een langere tafel". Achter dat spandoek stapten, volgens cijfers van de organisatoren, ongeveer 500 mensen van het Martelarenplein aan het station in Leuven naar het stadspark.

Bij de betogers waren vooral studenten, maar ook vertegenwoordigers van linkse en progressieve verenigingen, van de vakbond ABVV en de studentenorganisatie van de PvdA tot vertegenwoordigers van de christelijke vakbond LBC en jong Groen, van Oxfam en van Hart Boven Hard.

Volgens de betogers zal Francken tijdens zijn lezing een politiek verdedigen "die de mensenrechten in vraag stelt, A- en B-burgers creëert en het middenveld monddood probeert te maken".  Ze verwijzen daarvoor naar het woordgebruik en de hashtag "opkuisen" die Francken bezigde toen hij het had over de verwijdering van vluchtelingen uit het Brusselse Maximiliaanpark.

De betoging verliep luidruchtig maar vreedzaam. "Het is niet de bedoeling om de lezing van Francken te verstoren", aldus een van de organisatoren.

Meest gelezen