Videospeler inladen...

Björn Soenens in Las Vegas: “Sommigen gokken gewoon voort, anderen zijn gedeprimeerd”

Daags na de bloedige schietpartij op een countryfestival, waarbij zeker 59 mensen het leven lieten, is Amerika-correspondent naar de Amerikaanse stad Las Vegas getrokken. Hij maakt er een balans op van de tragedie en vertelt ons hoe het gaat met de stad, haar inwoners en bezoekers.

expert
Björn Soenens
Amerikacorrespondent van VRT NWS. Hij woont in Brooklyn, New York City. | Voor meer van Björn Soenens, klik hier.

De inwoners en bezoekers van Las Vegas gaan op heel uiteenlopende manieren om de tragedie die gisteren heeft plaatsgevonden, getuigt Soenens. Aan de ene kant zijn er mensen aan wie de schietpartij volledig voorbij lijkt te gaan. "Het is vier uur 's ochtends, ze zitten nog altijd te gokken en te drinken. Ze trekken er zich er niets van aan", vertelt Soenens over hen. Aan de andere kant zijn er bezoekers op wie het bloedbad wel een grote impact heeft gehad. "Ze zijn gedeprimeerd, ze vragen zich of ze hier wel nog plezier moeten beleven", vertelt Björn Soenens. 

Onze correspondent sprak met verschillende van hen. Een getuige verbleef op het moment van de schietpartij in het Mandalay Bay Hotel, het hotel van waaruit de 64-jarige Stephen Paddock het publiek van het Route 91 Festival onder vuur nam. "Uren nadat de aanvaller gedood was, kwamen militairen mijn kamer binnen om alles te controleren, dat deden ze in alle kamers", vertelt de man. "Dat was heel verontrustend." Een Franstalige toeriste getuigt dat ze liever naar een andere plek zou gaan. Maar omdat ze al gereserveerd heeft, ziet ze zich gedwongen te blijven. "Het is echt vreselijk", vertelt ze. 

Het motief van de schutter blijft nog steeds onduidelijk. "Waarom heeft hij het gedaan? Dat is de vraag van tien miljoen", stelt Soenens. "Niemand blijkt het weten. Ook zijn familieleden vallen totaal uit de lucht. De man lijkt ook geen extremistische denkbeelden gehad te hebben, en als hij er had, dan wisten ze er in elk geval niets van." Wat we wel weten, is dat Paddock een verwoed gokker was, die regelmatig duizenden dollar kwam uitgeven in Las Vegas. "De vraag is of hij schulden had, maar dat blijft voorlopig onduidelijk", besluit onze Amerika-correspondent.

Meest gelezen