Bourgeois: "Ik ben jaloers op de Catalanen"

"Ik ben jaloers op de Catalanen." Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Bourgeois verwijst naar "de trots op de Catalaanse identiteit die bij de Catalanen zo breed gedragen is, van links tot rechts en van de sportwereld tot de culturele wereld en de vakbonden". Dat mist hij in Vlaanderen.

Twee dagen na het referendum in Catalonië, blijft onduidelijk hoe het nu verder moet. Als Catalonië de onafhankelijkheid zou uitroepen, dan is de vraag of die ook erkend zal worden door de Europese lidstaten. Vlaams minister-president Bourgeois wil niet op de zaken vooruit lopen. "We moeten zien hoe de situatie evolueert. N-VA is vóór zelfbeschikkingsrecht, maar het is nog een lange weg daar naartoe."

N-VA zit ook in de federale regering, die moet beslissen over het al dan niet erkennen van nieuwe staten. Maar de vraag of de kwestie een regeringscrisis waard is, vindt Bourgeois nu niet aan de orde. "Iedereen vraagt de hele tijd wat N-VA zal doen. Maar het is duidelijk wat N-VA is: wij zijn een nationalistische partij. Wij zijn jaloers op de Catalanen." Vooral dat het streven naar autonomie in Catalonië zo breed gedragen wordt, daar staan de N-VA'ers verlekkerd naar te kijken. "De sportwereld, voetbalclub Barça, de culturele wereld, de vakbonden... staan daar pal achter. Overal hangt de Catalaanse vlag."

"Vlamingen mogen wat trotser zijn op hun identiteit."

Geert Bourgeois (N-VA)

Die trots op de eigen identiteit, mist Bourgeois in Vlaanderen. "Ik zeg al lang dat Vlamingen trotser zouden mogen zijn op hun eigen identiteit." Een gelijkaardig referendum in Vlaanderen is voor Bourgeois dan ook ondenkbaar. Hij beseft dat het daar in Vlaanderen niet storm voor zou lopen. "Wij opereren in een totaal andere context."

Bourgeois herhaalde in "De ochtend" zijn oproep tot dialoog. Maar volgens hem heeft Madrid nog niet duidelijk laten verstaan dat ze die dialoog wil aangaan. "Ik hoop dat alle partijen aan tafel gaan zitten. Lukt dat niet, dan moet er bemiddeling komen", aldus Bourgeois. De Vlaamse regeringsleider is ook niet te spreken over het geweld dat zondag gebruikt is tijdens het referendum. Hij betreurt dat de Europese Unie dat geweld nog niet duidelijk heeft veroordeeld.

Meest gelezen