imago/Insidefoto

Bovenste etages van Colosseum na 40 jaar weer toegankelijk voor publiek

Het grote publiek kan binnenkort opnieuw een kijkje nemen op de bovenste 2 etages van het Colosseum in Rome. Die waren de voorbije 40 jaar gesloten en zijn de voorbije jaren gerestaureerd.

Niveau IV en V, in de klassieke oudheid voorbehouden voor handelaars en het zogenoemde plebs: die ruimtes van het Colosseum gaan vanaf 1 november weer open voor het grote publiek. De afgelopen 40 jaar waren ze gesloten, maar na een grondige restauratie is iedereen opnieuw welkom.

Bezoekers die de bovenste etages willen zien, moeten dat doen onder begeleiding van een gids. Groepen mogen niet groter dan 25 mensen zijn. Zij krijgen wel een uniek en ongekend hoog zicht op zowel het theater als de stad. Op niveau V kunnen ze hier en daar ook gaten van 50 bij 40 centimeter ontwaren waarin destijds balken met zeilen staken die het publiek tegen de zon beschermden.

AFP or licensors

Flavische keizers

Het Colosseum is in 79 na Christus gebouwd onder de heerschappij van de zogenoemde Flavische keizers. Het is het grootste theater dat het Romeinse rijk ooit heeft gekend. Het is 48,5 meter hoog en bood plaats aan 70.000 toeschouwers.

De voorbije jaren is liefst 25 miljoen euro geïnvesteerd om het Colosseum in zijn oude glorie te herstellen. Zo hebben de stenen die de buitenkant vormen hun oorspronkelijke kleuren teruggekregen en zijn verschillende muren verstevigd.

In 2016 brachten 6,4 miljoen mensen een bezoek aan het Colosseum. Enkel het Pantheon in Rome lokte meer volk met naar schatting 7,4 miljoen mensen. Wel was dat monument tot nu toe gratis toegankelijk. Dat verandert normaal vanaf januari.

AP2011

Meest gelezen