Brexitonderhandelingen nog niet rijp voor tweede fase

Het Europees Parlement vraagt in een resolutie aan de Europese leiders om nog niet aan de tweede fase van de Brexitonderhandelingen te beginnen, tenzij er de komende weken opmerkelijke vooruitgang is. Op hun top op 20 oktober staat een evaluatie van de Brexitonderhandelingen op de agenda.

Hoofdhandelaar Barnier was vanmorgen duidelijk: "het gaat niet echt snel vooruit met de Brexitonderhandelingen". De Europese Unie wil bijvoorbeeld duidelijkheid over de eerdere financiële toezeggingen van het Verenigd Koninkrijk. Of, zoals Barnier het zei: "geld dat door 28 beslist is, moet niet door 27 betaald worden". 

Maar ook over de andere eisen van de EU is er niet genoeg vooruitgang. Er blijft discussie over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland en de rechten van EU-onderdanen in het Verenigd Koninkrijk. Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt (Open VLD) vindt het onbegrijpelijk dat daarover nog gediscussieerd wordt: "dat kan makkelijk opgelost worden door gewoon die rechten te erkennen", zei hij tijdens het debat in Straatsburg.

En dus zijn we na vier rondes onderhandelen nog niet klaar voor de volgende fase van de Brexitonderhandelingen. Commissievoorzitter Juncker zei voor het debat: "je kan niet over een nieuwe relatie beginnen praten als je scheiding nog niet rond is".  

Volgens de fractieleider van de Europese Volkspartij Manfred Weber (CSU) lopen de onderhandelingen extra moeilijk door de figuur van Boris Johnson als Brits buitenlandminister: "May zou beter Johnson ontslaan", vindt Weber.

 

Meest gelezen