Videospeler inladen...

Algemene staking en massaal protest tegen politiegeweld leggen Catalonië plat

Het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië is dan wel voorbij, de spanning in Spanje blijft toenemen. Honderdduizenden Catalanen gaven vandaag gevolg aan de oproep voor een algemene staking en demonstraties, 

uit protest tegen het gewelddadig optreden van de politie afgelopen zondag. Van haar kant hekelt de Spaanse regering de "vervolging" van de staatspolitie door separatisten in Catalonië.

Verschillende vakbonden en sociale organisaties hadden opgeroepen tot demonstraties en een algemene staking in Catalonië. De twee grootste Spaanse vakbonden ondersteunden de oproep voor een regionale staking niet. Wel steunden zij demonstraties tegen het harde politie-optreden tijdens het verboden referendum. 

De staking was al in de vroege ochtenduren voelbaar. In de Catalaanse regionale hoofdstad Barcelona bleven scholen, winkels, kantoren en bureaus dicht. Het openbaar vervoer reed, maar in erg beperkte mate. Tractoren blokkeerden het verkeer en de snelwegen in de hele regio. Ook een Unilever-fabriek in Catalonië werd getroffen door een staking, net als treinenmaker Alstom en farmaceut Almirall. Bij een andere farmaceut, Grifols, was sprake van een gedeeltelijke staking.

"De straat is van ons"

Ook aan de oproep tot demonstraties werd vandaag massaal gehoor gegeven door de Catalaanse burgers. In Barcelona was de campus van de universiteit al tegen de middag volgelopen met demonstranten. Tienduizenden mensen zongen er het Catalaanse volkslied en riepen: "De straat is van ons!". Volgens de gemeentepolitie demonstreerden in Barcelona 300.000 mensen tegen het politiegeweld van zondag. In Girona stroomden meer dan 30.000 mensen samen, ook in Reus en andere grote steden kwam het tot demonstraties. 

Vele mensen in de menigte waren getooid met de estelada, de vlag die symbool staat voor het Catalaans separatisme, terwijl enkele anderen zwaaiden met de meer militante Catalaanse zwarte vlag met daarop het kruis van Santa Eulalia, de patroonheilige van Barcelona en symbool van de mislukte opstand tegen Spanje uit de 18e eeuw.

AFP or licensors

"Pesterijen en intimidatie"

In Barcelona blokkeerde een groep demonstranten, die onderweg was naar een grotere manifestatie, ook tijdelijk het gebouw van de rechtsliberale partij Ciudadanos (CS). Drie partijleden konden ondanks de "pesterijen en intimidatie" slechts met de hulp van de Catalaanse politie het hoofdkwartier verlaten, verklaarde het Catalaanse CS-afdelingshoofd, Inés Arrimadas, aan het persbureau Europa Press.

De CS, die als antiseparatistische organisatie in Catalonië haar roots heeft, is intussen in het Spaanse parlement in Madrid de op drie na grootste macht.

"Democratisch, maatschappelijk en waardig protest"

De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont had de demonstranten op voorhand opgeroepen om tijdens de protesten tegen het politiegeweld vreedzaam te blijven. "Vandaag is een dag van democratisch, maatschappelijk en waardig protest", schreef de 54-jarige politicus op Twitter. "Laat jullie niet opjutten door provocaties. De wereld heeft het gezien: wij zijn vreedzame mensen", voegde hij eraan toe.

De wereld heeft het gezien: wij zijn vreedzame mensen

Carles Puigdemont, premier van Catalonië

Na het referendum had Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië aangekondigd, maar tegelijkertijd ook de noodzakelijkheid van onderhandelingen toegelicht.

Emotioneel en symbolisch

Ook voetbalclub F.C. Barcelona schaart zich openlijk achter het luide protest van de Catalanen. "Speler Gerard Piqué kroonde zich gisteren een held door op televisie in tranen te vertellen over het politiegeweld. Verschillende voetbalclubs hebben vandaag uitzonderlijk niet gespeeld. Dat toont dat het referendum de politiek ver overstijgt en niemand onberoerd laat", verduidelijkt VRT-correspondent Marijn Trio vanuit Barcelona.

"Ook in de cultuursector is het protest tegen de gang van zaken voelbaar", stelt Trio verder. "De bekende kathedraal Sagrada Família gaat vandaag niet open voor toeristen. Vooral een symbolische actie, is dat. Want bij een referendum als dit draait het heel erg rond emoties en symboliek."

AFP or licensors

"Maffioos gedrag"

Van haar kant hekelt de Spaanse regering de"vervolging" van de staatspolitie door separatisten in Catalonië. Minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido waarschuwde dat "al het nodige ondernomen zal worden" om een eind te maken aan die vervolging.

Ook vicepremier Soraya Saénz de Santamaría laakte vandaag de demonstraties tegen de politie in Catalonië en gaf de separatistische regionale politici de schuld. "We zullen het maffioze gedrag van de gemeenten in Catalonië niet tolereren", zei ze in Madrid aan de pers.

Meest gelezen