Chauffeurs van De Lijn in Kortrijk leggen het werk neer

De chauffeurs van De Lijn in Kortrijk hebben vanmorgen het werk neergelegd. Na de ochtendspits zijn ze naar de stelplaats teruggekeerd.

De chauffeurs leggen het werk neer omdat er aantal problemen zijn rond het station van Kortrijk. Daar zijn grote infrastructuurwerken bezig. "We hopen dat de directie snel aan tafel wil zitten", zegt Guido Steelandt van de socialistische vakbond ACOD.

De werkzaamheden zijn gestart op 1 september. Voor de buschauffeurs van De Lijn zijn de gevolgen vrij groot. Vóór 1 september waren alle perrons gecentraliseerd aan de voorzijde van het station. Nu zijn tal van perrons afgesloten en is een deel verhuisd naar de andere kant. Dat leidt tot meer werkdruk en ook de vlotte doorstroming komt in het gedrang.

Dat werd de voorbije dagen pijnlijk duidelijk nu het academiejaar van de hogescholen en de KULAK weer begonnen is. "We hadden dit voorzien en brachten dit begin dit jaar al aan. De werken zijn een paar keer uitgesteld, dus had de directie zeker de tijd om alles op orde te krijgen", aldus Guido Steelandt.

"Levensgevaarlijke situaties"

Naast de mobiliteits- en doorstromingsproblemen zijn er ook geen voorzieningen. "Er zijn extra toiletten geplaatst maar er is sinds 1 september nog steeds geen water", zegt Steelandt. Ook voor reizigers is er overlast. Die moeten nu vaak naar de andere kant van het station om een bus te nemen, maar voor ouderen of mindervaliden is dat amper haalbaar. "Bovendien leidt het tot levensgevaarlijke situaties. De mensen lopen tussen de bussen door. Het is een klein mirakel dat er nog niets is gebeurd."

De buschauffeurs zijn het spuugzat en reden rond 9 uur één voor één terug de stelplaats binnen. "We hopen dat de directie snel aan tafel wil zitten om tot een oplossing te komen. Onze mensen hebben de ochtendspits nog gedaan en zijn zeker bereid om ook de avondspits te doen. De kinderen mogen niet de dupe zijn", aldus nog Steelandt.

"Er staat deze ochtend nog overleg gepland. De directie zal het gesprek zeker aangaan en luisteren naar wat de chauffeurs te vertellen hebben", reageert Inge Debruyne van De Lijn West-Vlaanderen. "De dienstregeling is op dit moment grondig verstoord, maar het is nog te vroeg om de volledige impact te zien. We hopen in ieder geval dat de bussen zo snel mogelijk opnieuw rijden."

Meest gelezen