Jonas Hamers / ImageGlobe

Doneer eens een zonnecel

In Beersel, in Vlaams-Brabant, kunnen inwoners voortaan een stukje van hun zonne-energie wegschenken aan mensen die geen investeringen in groene energie kunnen betalen. Met de opbrengst van die symbolische zonneceldonatie wil de gemeente zonnepanelen aanleggen op sociale huurwoningen. 

Je hoeft niet écht een stuk van je zonnepanelen af te staan in het Beerselse project. Een symbolische donatie van 5 euro is genoeg. Schepen van energie Veerle Leroy legt het uit bij Radio 2 Vlaams-Brabant: "We weten allemaal dat we volop voor alternatieve energie moeten gaan, maar nog altijd is dat voor een deel van de bevolking niet betaalbaar. Daarom willen we mensen die wat winst maken met hun zonnepanelen aanmoedigen om minstens één zonnecel, ofwel 5 euro, af te staan aan ons project. Met dat geld kunnen we dan zonnepanelen plaatsen op sociale huurwoningen." Een soort van crowdfunding dus.

In principe kan iedereen meestappen in het systeem, maar de gemeente Beersel wil vooral eigenaars van zonnepanelen even doen nadenken. "Wij zijn erg bezorgd over energiearmoede," zegt Leroy. "De prijzen van gas en elektriciteit zullen nog stijgen, en wij willen voorkomen dat mensen nog meer in financiële problemen komen."

Bedoeling is dat de sociale woningen in Beersel op termijn allemaal zonnepanelen krijgen, maar de gemeente zou nog verder willen gaan in haar sociale energiebeleid. "We zouden die zonnepanelen een stukje kunnen verrekenen in de huurprijs," stelt Leroy voor. "Een deel van de energie zou dan inbegrepen zijn in de huurpijs, alles wat de bewoners méér verbruiken zouden ze dan nog moeten betalen. Op die manier stimuleer je mensen nog meer om zuiniger te zijn met energie."

Meest gelezen