Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Internationale coalitie maakt 18 burgerslachtoffers in Raqqa

Een luchtaanval van de door de VS geleide internationale coalitie maakt alweer burgerslachtoffers in Raqqa. Toen de Syrian Democratic Forces onder leiding van de VS de stad begin juli binnenviel, zaten er zo'n 20.000 burgers vast in de bezette stadsdelen. Zij bekochten de herovering met hun leven. 

In de Syrische stad Raqqa zijn eerder vandaag tenminste 18 Syrische burgers omgekomen bij een luchtaanval van de internationale coalitie die door de VS wordt geleid. Onder de slachtoffers zouden vier kinderen zijn, dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens deze Britse organisatie waren de slachtoffers water uit een waterput aan het pompen. 

Raqqa wordt gezien als het laatste bolwerk van de Islamitische staat (IS) in Syrië. De Syrische Democratische Krachten, een alliantie van Koerdische en Arabische strijders die door de VS ondersteund wordt, probeert sinds juni de stad van de IS te heroveren. Momenteel controleren ze opnieuw 90% van de stad, wat hen vooral is gelukt door de intensieve Amerikaanse luchtaanvallen. 

Maar deze overwinning heeft ook een keerzijde. In het begin van de operatie bevonden zich namelijk nog zo'n 20.000 burgers in de bezette gebieden. Velen onder hen hebben de herovering bekocht met hun leven. De VN pleitte in augustus nog voor een tijdelijke wapenstilstand zodat de achtergebleven burgers de stad zouden kunnen verlaten. Maar daar had de IS geen oren naar. 

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zouden er sinds het begin van de slag om Raqqa in juni zeker 789 burgers gestorven zijn. De meeste slachtoffers vielen door luchtaanvallen van de door de VS geleide internationale coalitie. Internationale ngo's zoals Amnesty International zijn dan ook kritisch voor de houding van de VS. Zij zouden te snel 'gevechtsposities van de IS' bombarderen, zonder daarbij voldoende rekening te houden met eventuele burgersslachtoffers. Meest gelezen