Geens: "Telefoontap in dossier van mensensmokkelaar toch niet verloren"

Twee weken geleden heeft de Brusselse rechtbank een mensensmokkelaar vrijgesproken, omdat justitie belangrijke telefoontaps uit dat dossier was kwijtgeraakt. "Een grote blunder van justitie", klonk het toen, onder meer bij rechtbankvoorzitter Luc Hennart. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontkent nu dat die telefoontap verloren ging. "De enveloppe met de dvd van de opname lag gewoon op de griffie en werd nooit geopend." 

Het bericht over de vrijlating van mensensmokkelaar Ibrahim A. deed twee weken geleden heel wat stof opwaaien. De Irakees werd veroordeeld tot 8 jaar cel, omdat hij illegalen op een vrachtwagen naar het Verenigd Koninkrijk zette, maar werd twee weken geleden vrijlaten. De reden? Hij vocht zijn veroordeling aan en stond opnieuw terecht, maar de telefoontaps waarop het onderzoek gebaseerd was, werden niet bewaard.  De Franstalige rechtbank in Brussel zag geen andere oplossing dan de man over de hele lijn vrij te spreken.

Telefoontap lag gewoon op de griffie

Vanmiddag reageerde minister van Justitie Koen Geens in de commissie Justitie op deze "grote blunder". Wat blijkt? De gesprekken waren nooit verloren.  Sterker nog: de enveloppe met de dvd waarop de gesprekken stonden, lagen op de griffie en er heeft nooit iemand gevraagd naar het bestaan ervan.  De minister begrijpt niet hoe dit is kunnen gebeuren. "Mogelijk heeft men een bewering van de verdediging die zei dat de gesprekken niet meer bestonden,  niet gecontroleerd." Geens benadrukt dat het parket beroep zal aantekenen tegen de vrijlating, waardoor alles zou worden opgelost.

Oproep om meer terughoudend en voorzichtig te zijn in media

De minister betreurt ook de manier waarop rechtbankvoorzitter Luc Hennart in de media reageerde op de "verloren telefoontaps". Hennart had het over "amateurisme" en waarschuwde voor nog meer vrijlatingen in de toekomst. "Een voorzitter van een rechtbank moet een elementaire voorzichtigheid aan de dag leggen wanneer hij tussenkomt in de pers", aldus Geens. "Het risico bestaat immers dat de rechterlijke organisatie in het algemeen in diskrediet wordt gebracht door uitlatingen die naderhand niet gefundeerd blijken te zijn." Geens zal de rechtbankvoorzitter een brief schrijven.

Meest gelezen