Groen pakt in Leuven uit met 44-jarige David Dessers

David Dessers (44) is bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 de lijsttrekker voor Groen in Leuven. De uittredende raadsleden Lies Corneillie en Thomas Van Oppens staan op twee en drie, Vlaams parlementslid An Moerenhout op twaalf. Fatiha Dahmani, fractieleidster in de gemeenteraad en lijsttrekker bij de vorige drie verkiezingen, is lijstduwster. Dat heeft de partij in aanwezigheid van nationaal voorzitster Meyrem Almaci bekendgemaakt.

David Dessers zit sinds 2013 in de gemeenteraad waar hij de afgelopen jaren opviel met pleidooien tegen de bouw van de nieuwe centrumparking onder park De Bruul, voor meer investeringen in hernieuwbare energie en voor het recht op energiezuinig en betaalbaar wonen. In het verleden was hij aan de slag bij Noord-Zuidorganisaties zoals Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11. Momenteel werkt hij bij klimaatorganisatie Climaxi. In Leuven organiseert hij al verschillende jaren het populaire Wereldfeest. Dessers is ook de zanger van de folkgroep Clochard en publiceerde in 2007 het boek "Leuven in alle straten".

"Klaar om toe te treden tot het volgende bestuur"

Volgens Dessers breekt er met het verdwijnen van Louis Tobback een nieuw tijdperk aan waarin werk moet gemaakt worden van een bestuursstijl die de Leuvenaar meer betrekt bij het beleid. Door de strijd aan te binden met armoede en dure woonprijzen moet Leuven opnieuw de stad van iedereen worden. Dat Leuven een ecostad moet worden is het derde strijdpunt. Volgens Dessers heeft de universiteitsstad op vlak van hernieuwbare energie deze legislatuur "zes jaar verspild".

Groen Leuven is volgens de lokale voorzitter Jan Mertens klaar om toe te treden tot het volgende bestuur. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 haalde de partij in Leuven 15,5 procent van de stemmen, bij de federale en Vlaamse verkiezingen in 2014 was dat al bijna 20 procent. "Als het gaat over wonen, fietsen en klimaat zien we hier en daar in Leuven al dat er naar ons geluisterd worden, maar iedereen moet beseffen dat er pas echt iets gaat veranderen als wij een sterke uitslag halen en vanaf 2019 kunnen participeren aan het beleid", aldus Mertens.
   

Meest gelezen