BELGA/VERGULT

Gynaecologe Marleen Temmerman niet gekozen als hoofd van het VN-Bevolkingsfonds

De Belgische gynaecologe Marleen Temmerman komt dan toch niet aan het hoofd van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). VN-secretaris-generaal Antonio Guterres benoemde een Panamese. Temmerman dacht dat ze een goede kans had, door haar gecumuleerde ervaring als arts, academica en oud-politica, maar wellicht is ze het slachtoffer geworden van geografische evenwichten.  

Het belang van dat geografisch evenwicht geeft Temmerman ook zelf aan. "Traditioneel gaat de leiding van het VN-Bevolkingsfonds naar iemand uit een ontwikkelingsland", legt ze uit. "Ik ben een Belgische, maar woon en werk al lang in Kenia op het thema van seksuele en reproductieve rechten, dus ik vond dat ik een sterk dossier had als arts, academica en oud-politica. Maar het was al langer duidelijk dat Latijns-Amerika de topfunctie opeiste. Ik kwam dus uit de verkeerde regio. Ik haalde wel de shortlist met drie Latijns-Amerikaanse vrouwen en een Senegalese minister."

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) is ontgoocheld. "Natuurlijk vind ik het jammer dat Marleen het uiteindelijk niet gehaald heeft", zegt hij. "Ze was een uitstekende kandidate, met een bijzonder sterk CV. Maar het is overduidelijk dat de nodige geografische evenwichten hebben gespeeld."

Marleen Temmerman werkt momenteel in Kenia voor de ontwikkelingsorganisatie Aga Khan University. Over vier jaar kan ze opnieuw kandideren voor de functie van hoofd van het VN-Bevolkingsfonds, maar ze weet nog niet of ze dat zal doen.

Meest gelezen