Ierse rechtbank schuift Facebook-beslissing door naar Europees Hof

Het Ierse Hooggerechtshof schakelt het Hof van Justitie van de Europese Unie in om een privacyzaak tussen een Oostenrijkse activist en Facebook te beslechten. Het EU-Hof zal moeten beslissen of persoonsgegevens van Europese gebruikers van de netwerksite nog naar de Verenigde Staten mogen getransfereerd worden.

De Oostenrijker Max Schrems voert al jaren een verbeten strijd met Facebook over privacy. Hij trok naar de privacyregulator in Ierland om zijn beklag te doen over de transfer van zijn gegevens door Facebook Ierland, het Europese hoofdkwartier van de netwerksite, naar Facebook in de Verenigde Staten. Schrems meent dat de VS zijn gegevens niet even goed beschermt als de EU.

De discussie is al een tijdje bezig. Schrems kreeg het EU-Hof in Luxemburg in 2015 al zo ver om de zogenoemde Safe Harbour-regeling ongeldig te laten verklaren. Dat systeem regelde sinds 2000 hoe bedrijven in Europa en de VS moesten omgaan met de trans-Atlantische overdracht van persoonsgegevens. Europa trachtte in sneltempo een nieuw privacy-akkoord te bereiken met de Amerikanen. De uitspraak van vandaag gaat over de contractuele clausules die als alternatief dienen voor de Safe Harbour-bepalingen.

Over de impact van de Ierse beslissing verschillen Schrems en Facebook van mening. Volgens de Oostenrijker zit Facebook nu met "een enorm probleem", terwijl de netwerksite zegt dat er geen onmiddellijke gevolgen zullen zijn voor "mensen of bedrijven die onze diensten gebruiken". De beslissing is overigens niet enkel van belang voor Facebook. Duizenden bedrijven gebruiken dezelfde formule om commerciële gegevens te versluizen van en naar de EU en de VS.

Meest gelezen