Negen nieuwe streekproducten: vooral veel suiker, alcohol en vlees

Vlaanderen heeft er enkele nieuwe streekproducten bij. De lijst was al vrij lang, met in totaal meer dan 200 erkende producten, nu worden er nog eens negen nieuwe aan toegevoegd. Klinkt heel lekker maar voorstanders van de nieuwe voedingsdriehoek zullen waarschijnlijk niet meteen fan worden.   

Wat hebben cuberdons, Brabants grondwitloof, grotchampignons uit Riemst, Brusselse bloempanch, Limburgse stroop en Molse kipkap gemeen? Het antwoord is eenvoudig. Je kan ze niet enkel verwerken tot een lekker gerecht in de betere fusion-keuken, ze staan ook samen op de lijst van Vlaamse streekproducten. Erkende producten zijn dat, eigen aan de streek waaruit ze komen of waar ze gemaakt zijn. Bovendien krijgen al deze producten vanaf nu ook het gezelschap van enkele nieuwkomers.  

Vlaanderen heeft namelijk negen nieuwe producten erkend. Opvallend: het zijn vooral producten met veel vlees, suiker of alcohol. Voorstanders van de nieuwe voedingsdriehoek zullen dus misschien niet meteen fan zijn, maar lekkerbekken uit het traditionele Vlaamse gastronomische hinterland, die zich niet te veel aantrekken van de oproepen om minder suiker, vlees en alcohol te eten en te drinken, waarschijnlijk des te meer.

Wat denkt u bijvoorbeeld van advocaat - een eierlikeur - , oude graanjenever uit Oost-Vlaanderen, glazuurspeculaas, Belgische speculaas,
Limburgse bloedworst of Gentse mosterd?

Die laatste is waarschijnlijk wel lekker bij de andere nieuwe erkende producten: "zwienemutsen" uit Oostende - een vergeten stukje orgaanvlees - of bij filet d'Anvers? Om de maaltijd af te sluiten is de Kontichse specfour tot slot een optie, gevulde speculaas met kokos. 

Meest gelezen