Productie klein model Tesla komt erg moeizaam op gang

De poging van de Amerikaanse producent Tesla om met het kleine model 3 de massa  ook te gaan bedienen met elektrische

auto´s  verloopt niet zonder slag of stoot. De geplande roductie van 1500 auto´s tijdens het vorige kwartaal is bij lange na niet gehaald. Er rolden slechts 260 Tesla´s 3 van de band door problemen in de fabrieken in Californië en Nevada.

Volgens Tesla-topman Elon Musk zijn er “bottlenecks” of opstoppingen bij
de productie, door problemen in de fabriek in Fremont, bij San Francisco.
Ook zou de grote batterijenfabriek van Tesla in de Amerikaanse staat Nevada niet snel genoeg kunnen leveren. Daardoor werd nog geen vijfde geproduceerd van wat eigenlijk de bedoeling was voor het derde kwartaal van dit jaar.

 Met het model 3 wil Tesla een groter publiek bedienen dan tot nu toe met de modellen S en X. Daarvan is de verkoop overigens sterk gestegen. Daarvan denkt het Amerikaanse concern er dit jaar 100.000 te kunnen  verkopen.

De bedoeling is om elk jaar zelfs 500.000 Tesla´s 3 te verkopen. De productiesnelheid zou daarvoor dit jaar en volgend jaar stevig opgevoerd moeten worden, maar dat lijkt moeilijk haalbaar, nu zelfs de bescheiden productie van het vorig kwartaal niet is gehaald.

Verliezen

Tesla draait nog steeds met fors verlies. Het tweede kwartaal ging het bedrijf nog voor 336 miljoen dollar (285,6 miljoen euro) in het rood. De beurskoes van Tesla daalde door de productieproblemen de afgelopen
dagen ook met 2 procent. Vorig jaar was de beurswaarde van het kleine Tesla nog hoger dan die van Ford, de vierde grootste autoproducent ter wereld.

Meest gelezen