Videospeler inladen...

Robotbouwer: "Weldra leven we met robots samen, maar we zullen hen duidelijk herkennen"

Delen we de planeet binnenkort met robots die zich onherkenbaar tussen de mensheid mengen zoals in "Blade runner 2049"? Robotbouwer Jan De Coster wikt en weegt die kans.

Morgen komt "Blade runner 2049" bij ons in de zalen, een sciencefictionfilm van Denis Villeneuve waarin Ryan Gosling 35 jaar na de eerste film als blade runner op zoek gaat naar mensachtige robots die onherkenbaar tussen mensen leven.

Hoe realistisch is dit scenario? In "De wereld vandaag" op Radio 1 probeert robotbouwer Jan De Coster antwoorden te geven. "Ik denk dat we in de nabije toekomst met robots zullen samenleven", zegt hij. "Maar we gaan die wel duidelijk herkennen."

Deep learning

Die robots zullen volgens De Coster een hoge mate van artificiële intelligentie hebben. "De laatste jaren nemen we op dat vlak grote stappen vooruit, zeker met de deep learning-technologie. Daarbij zetten we in de computer een neuraal netwerk op dat lijkt op het netwerk in onze eigen hersenen. We schrijven niet langer alle code voor, maar laten de computer zelf problemen oplossen door hem te belonen."

Nu al kent deep learning-technologie toepassingen in talrijke gebieden, zegt De Coster. "Op microschaal denk ik aan zelfrijdende auto's of robots die planten selecteren in de landbouw. Op macroschaal kan de technologie financiële markten sturen of het vliegverkeer leiden."

Ethiek

"Uiteindelijk zullen we een punt bereiken waarop robots voor ons software programmeren. Zij zijn beter in het schrijven van code. Wij zullen hen concepten uitleggen en de robot zal aan de slag gaan."

Het hoeft geen betoog dat zulke technologie ethische en morele vragen oproept. "We zetten iets op de wereld dat we niet aan zijn lot kunnen overlaten. Naar mijn mening moeten we een robot vanaf een bepaald niveau van intelligentie met respect benaderen. Als we dat niet doen, zullen we spijt krijgen. In dat geval zullen robots vroeg of laat redeneren dat zij ook voor ons geen respect moeten hebben."

Meest gelezen