Videospeler inladen...

Roskam: "Willen we nog steeds een gevangenissysteem dat 200 jaar geleden is bedacht?"

Het gevangenissysteem in België is dringend toe aan een hervorming gericht op kleinschalige detentiehuizen en een betere reïntegratie. Dat zegt regisseur Michaël Roskam in "De afspraak" aan de vooravond van de première van zijn nieuwe film "Le fidèle".

Morgen komt "Le fidèle" bij ons in de zalen, de jongste film van Michaël Roskam. Het verhaal speelt zich af in het misdaadmilieu in Brussel en hiervoor heeft de regisseur bekend van "Rundskop" vooraf heel wat onderzoek gedaan, onder meer naar de staat van het gevangeniswezen in ons land. Zijn conclusie: het gevangeniswezen is dringend aan een hervorming toe.

"De manier waarop we mensen nu opsluiten, biedt te weinig garanties dat ze zichzelf hebben teruggevonden wanneer ze vrijkomen en dat ze op dat moment in een emotionele en psychische staat verkeren waarbij ze geen gevaar meer voor zichzelf en de maatschappij vormen", zegt hij vanavond in "De afspraak".

"Op dit moment hebben we mensen die hun job goed doen binnen het gevangenissysteem, maar dat systeem is 200 jaar geleden bedacht na de Franse revolutie. De maatschappij moet zich afvragen of we dit systeem vandaag nog steeds willen. Waarom zouden we het niet herbekijken? Ik denk dat we er klaar voor zijn."

Detentiehuizen

Zijn contacten met de directeur van de gevangenis van Oudenaarde hebben Roskam doen nadenken over hoe het beter kan. "Ik geloof dat we meer moeten inzetten op kleine detentiehuizen met een kleinschalige en gerichte aanpak voor mensen die beseffen dat ze iets fout hebben gedaan. Uiteraard moeten we zware criminelen opsluiten, maar nu steken we iederéén in de gevangenis en denken we dat ze hun les vanzelf wel gaan leren."

"Als je mensen als beesten behandelt, moet je niet verbaasd zijn dat ze zich als beesten gedragen. Anderen vinden dat je mensen die zich als beesten gedragen ook als beesten moet behandelen. Dat vind ik niet meer van deze tijd. Ooit was dat de gedachtegang, maar in de 21e eeuw kan je dat niet meer maken. Gevangenen zijn nog steeds mensen, hoe moeilijk dat ook is om te aanvaarden. Als ze buitenkomen, wil ik niet dat ze opnieuw een gevaar vormen voor mijzelf, mijn familie en voor zichzelf. Dat is toch de logica zelve?"

Meest gelezen