Samusocial hervormt en blijft instaan voor winteropvang daklozen

Bij de Brusselse liefdadigheidsorganisatie Samusocial is een nieuwe raad van bestuur aangesteld. De vorige bestuurders hadden de handdoek in de ring gegooid na het schandaal rond de buitensporige zitpenningen van oud-burgemeester Yvan Mayeur en oud-OCMW-voorzitter Pascale Peraïta.  Het kabinet van bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) laat intussen weten dat de winteropvang voor daklozen zoals elk jaar gewoon in werking treedt op 15 november.

De nieuwe raad van bestuur bestaat uit vijf leden: Christophe Happe (algemeen directeur van het ziekenhuis Jean Titeca), Stéphane Heymans (operationeel directeur van Dokters van de Wereld), Christine Vanhessen (directrice van de federatie van onthaalhuizen en hulpdiensten voor daklozen AMA), Bruno Vinikas (Belgisch Comité voor Hulp aan Vluchtelingen) en VUB-professor Nic Van Craen.

De Brussels regering heeft beslist om Samusocial op termijn om te vormen tot een regionaal orgaan. De nieuwe raad van bestuur bestaat uit mensen die nauw betrokken zijn bij het Brussels verenigingsleven, en niet uit politieke mandatarissen.

Eind mei barstte het Samusocial-schandaal los nadat gebleken was dat de de organisatie tot 60.000 euro per jaar zitpenningen uitkeerde aan een aantal bestuurders voor vergaderingen van de raad van bestuur en het bureau. De Brussels regering bestelde een rapport bij de twee regeringscommissarissen. Zij concludeerden dat er geen bewijzen waren dat de vergaderingen effectief hebben plaatsgevonden. Het schandaal kostte uiteindelijk de kop van Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta.

Bij Brussels minister Pascal Smet (SP.A), die samen met minister Céline Fremault (CDH) bevoegd is voor Bijstand aan Personen, wordt verzekerd dat de winteropvang voor daklozen gewoon op 15 november start met de opening van het gebouw aan de Koningstraat, goed voor 350 plaatsen. 

Meest gelezen