Videospeler inladen...

Spaanse koning Felipe VI: "Catalaanse leiders hebben ontoelaatbaar gebrek aan loyauteit getoond"

De Spaanse koning Felipe VI heeft de Catalaanse autoriteiten er tijdens een televisietoespraak van beschuldigd de rechtsstaat niet te respecteren. Hij noemde de organisatie van het Catalaanse onafhankelijkheids­referendum "onverantwoordelijk gedrag" en beschuldigde de Catalaanse separatisten van "een ontoelaatbaar gebrek aan loyauteit" tegenover de staat. 

In een televisietoespraak reageerde de Spaanse koning vandaag voor het eerst op het referendum van zondag en het het geweld dat dat met zich heeft meegebracht. "De Catalaanse autoriteiten hebben op een systematische manier de regels geschonden", stelde Felipe. Bovendien hebben ze "een onaanvaardbaar gebrek aan loyauteit getoond voor de machthebbers van de staat, die zij in Catalonië representeren", aldus de koning.

Hij beschuldigde de regionale autoriteiten ervan "buiten de wet en de democratie te zijn getreden" en te proberen om "de harmonie en eenheid van Spanje te breken". Ook zetten de Catalanen de "economische en sociale stabiliteit van Catalonië en heel Spanje op het spel". De koning riep de Catalanen ook op om de "grondwettelijke orde" te verzekeren.     

Boodschap van vrede, vertrouwen en hoop

Felipe richtte zich ook tot "alle Spanjaarden die leven in angst en verdriet om deze gebeurtenissen", en gaf aan hen "een boodschap van vrede, vertrouwen en hoop". "Dit zijn moeilijke tijden, maar we zullen ze overwinnen", beloofde hij. "Dit zijn complexe momenten, maar we zullen vooruitgaan, omdat we geloven in ons land en omdat we trots zijn op wie we zijn."

Buiten zijn jaarlijkse kersttoespraak is het de eerste keer sinds hij in 2014 op de troon kwam dat koning Felipe VI een dergelijke televisietoespraak heeft gehouden. Zijn vader, koning Juan Carlos I, deed dat vier keer: na de mislukte coup van 23 februari 1981 (23-F), na een ernstige terroristische aanslag, na de dood van voormalig premier Adolfo Suárez, en op de dag van zijn abdicatie.

Meest gelezen