© VRT

Steven van Herreweghe van 2 miljoen naar 80.000 kijkers: "Ik dacht altijd dat ik onoverwinnelijk was"

TV-maker en presentator Steven Van Herreweghe (39) is al een tijdje van het scherm verdwenen, maar hij komt terug in het voorjaar op Eén met een nieuw project. Hij windt er in "Die huis" geen doekjes om: hij heeft diep gezeten na zijn hoogdagen op televisie. "Onzekerheid is gezond, maar die werd zeer ongezond. Ik begon aan álles te twijfelen. En dan verlies ik mijn evenwicht. Logisch hé." 

Even schetsen: Van Herreweghe scheerde hoge toppen na zijn overwinning in de quiz "De slimste mens ter wereld" (2007). Hij werd ingelijfd bij productiehuis Woestijnvis en kon kleppers als "De Pappenheimers" en "De jaren stillekes" op Eén presenteren. Zo haalde Van Herreweghe met "De Pappenheimers" bijvoorbeeld twee miljoen kijkers. Met de overstap van Woestijnvis volgde Van Herreweghe naar zender Vier waar hij de dagelijkse quiz "Rasters" in goede banen leidde. Het programma haalde zo'n 80.000 kijkers en werd in 2013 na vijf maanden afgevoerd.

Kinderen, een huis en een groot contract

Het kwam keihard aan voor een controlefreak als Van Herreweghe. "Ik besefte wel "ik moet er van genieten" want er komt een dag dat het minder zal zijn", vertelt Van Herreweghe. "Maar het was een groot contrast met "Rasters". De quiz stond geprogrammeerd terwijl "Thuis" en "Familie" bezig waren. Uit onderzoek is gebleken dat heel veel mensen naar "Thuis" en "Familie" kijken", grapt hij. De onzekerheid sloeg echter toe, extreem zelfs.  "Onzekerheid is gezond, maar die werd zeer ongezond. Ik begon aan álles te twijfelen. En dan verlies ik mijn evenwicht. Logisch hé."

Van Herreweghe zat toen in een "heel intense periode". "Ik begon aan kinderen, had net een huis gekocht, net een groot contract getekend. Ik had het gevoel dat op alle niveaus in mijn leven er van mij iets verwacht werd, dat ik misschien maar 70 procent kon waarmaken. Het was wel een confrontatie met mijn optimisme. Ik dacht dat ik onoverwinnelijk was. Maar ik was even kwetsbaar als al de rest. Ik betrapte me op beslissingen nemen, zowel op het werk als privé. En dan evalueren: tiens, ik heb ze blijkbaar genomen en hoe gaan we er nu mee om."

© VRT

Over de liefde en voorpaginanieuws

Van Herreweghe blijft de hele aflevering zijn carrière en levenspad nuchter bekijken. Hij wordt pas emotioneel als het over zijn familie en gezin gaat. Foto's van zijn zoontjes en partner geven hem een snik in de stem. "Dat is mijn alles, de vrouw van mijn leven. Dat heeft wat tijd gekost om dat te beseffen", biecht Van Herreweghe op.

Mijn alles, de vrouw van mijn leven

Van Herrewege en zijn vriendin waren een tijdje uit elkaar. Dat stond plots op de voorpagina's van kranten te lezen. "Dat is verschrikkelijk", zegt hij daar over. "Ik had de pech om gigantisch populair te zijn, en dan is er het Vier-verhaal. (stilte) Mensen zeggen dan "dat is maar uw werk".  Maar dat is niet waar, hè! Vroeger ontkende ik dat een ravijn bestond. Dat ik alles zo goed onder controle had. Je beseft ineens dat je niets onder controle hebt en het laatste dat ik onder controle had, was ikzelf. Ik die zó probeer de juiste stappen te zetten. Dat kan toch niet! Dat kon niet! Op het moment dat ik aanvaardde dat kan wél, kon ik weer voort. Maar het heeft lang geduurd."

Van Herreweghe is uit het kluwen geraakt dankzij zijn gezin. "Zij hebben mij erdoor getrokken. Elke avond als ik ga slapen tel ik iedereen in huis, doe ik het lampje uit bij de kinderen. En ja, als we allemaal thuis zijn, weet ik dat het goed is."

Meest gelezen