Termont: "Nieuwe krakerswet gaat niet ver genoeg"

Donderdag stemt het parlement over de nieuwe krakerswet. Die moet alle vormen van kraken strafbaar maken. Maar de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) vindt de nieuwe wet te soft. Dat schrijft De Morgen. Hij hoopt dat zijn partij de wet nog kan aanpassen voor ze gestemd wordt. 

In Gent maakten ze het al verschillende keren mee: een groep mensen kraakt een woning - een verzorgde woning, geen leegstaand krot - en de politie kan niks doen. En dat zal niet veranderen met de nieuwe krakerswet, zegt burgemeester Termont bij Radio 2 Oost-Vlaanderen: "De wet zoals die nu in de kamer komt, zal wel toelaten dat de politie krakers meteen uit een huis zet, maar de procureur krijgt daarna nog altijd 8 dagen de tijd om een uitspraak te doen. Ik vrees dat die krakers dan meteen een andere woning gaan bezetten, en dat het een kat-en-muisspel wordt. Ik vind dat die termijn voor de procureurs veel korter zou moeten zijn. Ik stel voor 12 uur, of 24 uur."

Geen rol voor burgemeester

Termont heeft nog een andere bedenking bij de nieuwe krakerswet. "In de wetgeving is geen enkele rol voor de burgemeester of het gemeentebestuur. Ik stel voor om dat wél te doen. Als ze willen dat een burgemeester maatregelen neemt, dan moet hij bevoegdheden krijgen en dat is niet het geval in de nieuwe wet. Een burgemeester die optreedt tegen krakers, is in overtreding en pleegt huisvredebreuk."

Gent is zélf te soft

Het wetsvoorstel over kraken werd ingediend door de meerderheidspartijen. SP.A onthield zich bij de stemming in de commissie justitie. Volgens de indieners van het wetsvoorstel stelt de Gentse burgemeester de zaken nu verkeerd voor, en heeft Gent het krakersprobleem altijd te zacht aangepakt. Dat vindt ook indiener Egbert Lachaert (Open VLD): "In Gent is men héél voorzichtig om op te treden tegen kraken, en interpreteren ze de wet nogal op hun eigen manier. In andere steden en gemeenten treedt men wel op, daar gooit men krakers wel meteen uit die panden."

Lachaert snapt de reactie van burgemeesterTermont niet. "Wij maken speciaal een wet op vraag van meneer Termont, en nu zegt hij doodleuk dat hij daar niks meer gaat doen. We gaan alle vormen van kraken strafbaar maken, en nu staat de burgemeester nog te klagen. Ik begrijp helemaal niet meer wat hij en zijn partij SP.A nu eigenlijk willen." 

Meest gelezen