Tom De Cock over de nieuwe Dan Brown: "Meer van hetzelfde, maar wat willen mensen? Meer van hetzelfde"

Sinds 7 uur vanmorgen ligt "Oorsprong" in de rekken, het nieuwste en zevende boek van thrillerauteur Dan Brown. MNM-presentator Tom De Cock repte zich naar de krantenwinkel om een exemplaar te bemachtigen. "Critici noemen het meer van hetzelfde, maar wat willen mensen? Meer van hetzelfde", stelt De Cock.

De marketing rond "Oorsprong" (vertaling van "Origin") is gigantisch geweest. Kisten werden verzegeld, extra security in magazijnen ingeschakeld, vertalers werden nauwlettend in de gaten gehouden en recensenten moesten een stapel papieren ondertekenen om het embargo tot vanochtend 7 uur te respecteren. Wie nog maar iets durfde lekken, riskeerde een boete ter waarde van... een bedrag met zes nullen.

Uitgeverij Random House werkt daarmee uiteraard de hype rond Dan Brown in de hand. Toch zijn de kritieken in het buitenland - waar het boek al langer uit is - niet mals. Stompzinnig, personages van karton, geforceerde spanning, voorspelbaar, enz.

Het zal de fans er niet van weerhouden het boek in huis te halen. Dat zegt ook Tom De Cock. "Ik ben een voorvechter van cultuur met de middelgrote en kleine c. Ik hou van boeken die je kan verslinden onder een dekentje bij het haardvuur. Het moet niet elke dag een Hugo Claus of een Arnon Grunberg zijn. De boeken van Dan Brown zijn prettig vertaald en fijn geschreven. Dit zal nooit de Nobelprijs voor Literatuur krijgen, maar dat hoeft ook niet."

Wat weten we al over "Oorsprong"?

Het verhaal, maar liefst 537 pagina's lang, speelt zich af in Catalonië. Hoogleraar Robert Langdon begint opnieuw een nietsontziende jacht op leven en dood in het gezelschap van een jonge vrouw. Er is sprake van een religieus complot tegen de wetenschap.  

Voor Vlaanderen en Nederland zijn er alvast 300.000 exemplaren van "Oorsprong" gedrukt. Van "De Da Vinci code" (2003) werden 100 miljoen exemplaren verkocht, in 52 talen.  Het was een van de best verkochte boeken in de geschiedenis. "Oorsprong" zal het record niet evenaren, maar het blijft Dan Brown: goed voor een stevige verkoop.

Meest gelezen