AFP or licensors

Twee weken na orkaan Maria: Trump brengt bezoek aan Puerto Rico

Bijna twee weken nadat orkaan Maria een spoor van vernieling had getrokken op het Caraïbische eiland Puerto Rico, heeft de Amerikaanse president Donald Trump een bezoek gebracht aan het verwoeste Amerikaanse overzees gebied. En dat middenin scherpe kritiek op zijn crisisbeleid. "We beschikken hier over vele geweldige mensen, die erg hard werken", zei Trump tijdens een ontmoeting met het leger, hulpverleners en reddingswerkers. "We mogen er trots op zijn, wat we in Puerto Rico verwezenlijken".

Eerder werd veel kritiek geleverd aan het adres van Trump dat hulpmaatregelen veel te lang op zich lieten wachten. Nog steeds zitten de meeste eilandbewoners zonder stroom, velen hebben geen stromend water. "We gaan hier dood door jullie inefficiëntie en buraeucratie", haalde de burgemeester van de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan, Carmen Yulín Cruz, uit naar Trump. "Ik ben het beu beleefd te zijn. Ik ben pisnijdig".

Trump wees de beschuldigingen van de hand en stelde in zijn bekende Twitterstijl de leiderskwaliteiten van de burgemeester in vraag. Bovendien kaatste hij de bal terug naar de Puerto Ricanen, die hij verweet zelf te weinig de handen uit de mouwen te steken.     

Vooral de vraag waarom Trump zoveel tijd nodig had om zich om de ramp in Puerto Rico te bekommeren, viel slecht. Na de orkanen Harvey en Irma vloog hij enkele dagen later al naar Texas en Florida. Voor zijn vertrek naar San Juan zei Trump: "Ik denk dat we in Puerto Rico net zo goed hebben gereageerd als in Texas en Florida".

Begroting in de war

Kort nadat hij op Puerto Rico was aangekomen, schudde Trump de hand van burgemeester Yulín Cruz. Zij vertelde de de president  dat het "niet om politiek'' ging. Later stelde Trump tijdens een briefing met de lokale autoriteiten dat Puerto Rico de begroting van de VS een "beetje in de war had gebracht'' vanwege de kosten. "We hebben een hoop geld aan Puerto Rico uitgegeven en dat is goed, we hebben veel levens kunnen redden."

Trump benadrukte ook de relatief lage dodentol van orkaan Maria op het eiland, in vergelijking met orkaan Katrina in 2005 1.833 doden veroorzaakte.  "Ieder sterfgeval is een verschrikking", zei Trump, "maar als je kijkt naar een echte ramp zoals orkaan Katrina en de honderden en honderden mensen die toen stierven ... niemand heeft ooit iets als dat gezien". 

60 miljard dollar

Tijdens Trumps rondreis op het eiland zijn nog ontmoetingen voorzien met slachtoffers, reddingswerkers, hulpverleners, de Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rosselló en de gouverneur van de eveneens hard getroffen Amerikaanse Maagdeneilanden, Kenneth Mapp.

"Ik zal hem vooral vertellen wat we nodig hebben om Puerto Rico weer op te bouwen", zei Rosselló voor zijn treffen met Trump. De gouverneur schat dat het Caraïbisch eiland meer dan 60 miljard dollar (50,1 miljard euro) voor de wederopbouw nodig heeft.

Puerto Rico was voor de doortocht van orkaan Maria al in een diepe economische crisis verzonken. De schuldenlast schommelt rond de 70 miljard dollar (rond 64 miljard euro), daar bovenop komen nog ongedekte pensioenaanvragen. Washington heeft het eiland al onder financieel toezicht geplaatst. De verplichtingen zullen nu worden geherstructureerd in een soort van een faillissementsprocedure.

Meest gelezen