AFP or licensors

Trump in Puerto Rico: "Jullie hebben de begroting wat in de war gebracht"

Bijna twee weken nadat orkaan Maria een spoor van vernieling heeft getrokken en zeker zestien doden heeft gemaakt op het Caraïbische eiland Puerto Rico, is de Amerikaanse president Donald Trump aangekomen op het Amerikaanse overzees gebied. Door de kosten van de noodhulp hebben de Puerto Ricanen "de begroting wat in de war gebracht", grapte Trump kort na zijn aankomst op het eiland. En dat middenin scherpe kritiek op zijn crisisbeleid. 

"We beschikken hier over veel geweldige mensen, die erg hard werken", zei Trump tijdens een ontmoeting met het leger, hulpverleners en reddingswerkers op het eiland. "We mogen er trots op zijn, op wat we in Puerto Rico verwezenlijken." Verder beloofde Trump om alle middelen in te zetten om de Puerto Ricanen te helpen.

Daar voegde Trump aan toe dat Puerto Rico de begroting van de VS een "beetje in de war had gebracht'' vanwege de herstelkosten. "We hebben een hoop geld aan Puerto Rico uitgegeven en dat is goed, we hebben veel levens kunnen redden", grapte hij.

Later benadrukte Trump nog de relatief lage dodentol van orkaan Maria op het eiland, in vergelijking met orkaan Katrina die in 2005 1.833 doden veroorzaakte. "Ieder sterfgeval is verschrikkelijk", zei de president, "maar als je kijkt naar een echte ramp zoals orkaan Katrina en de honderden en honderden mensen die toen stierven ... niemand heeft ooit zoiets gezien."

"Inefficiëntie en bureaucratie"

Trumps opmerkingen vielen echter niet in goede aarde bij veel Puerto Ricanen. De voorbije dagen werd immers veel kritiek geleverd aan het adres van Trump, dat hulpmaatregelen veel te lang op zich lieten wachten. Nog steeds zitten de meeste eilandbewoners zonder stroom, velen hebben geen stromend water.

"We gaan hier dood door jullie inefficiëntie en bureaucratie", haalde de burgemeester van de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan, Carmen Yulín Cruz, eerder uit naar Trump. "Ik ben het beu beleefd te zijn. Ik ben pisnijdig."

Trump wees de beschuldigingen van de hand en stelde in zijn bekende Twitterstijl de leiderskwaliteiten van de burgemeester in vraag. Bovendien kaatste hij de bal terug naar de Puerto Ricanen, die hij verweet zelf te weinig de handen uit de mouwen te steken.     

Vooral de vraag waarom Trump zoveel tijd nodig had om zich om de ramp in Puerto Rico te bekommeren, viel slecht. Na de orkanen Harvey en Irma vloog hij enkele dagen later al naar Texas en Florida. Voor zijn vertrek naar San Juan zei Trump: "Ik denk dat we in Puerto Rico net zo goed hebben gereageerd als in Texas en Florida."

60 miljard dollar

Tijdens Trumps rondreis zijn nog ontmoetingen voorzien met slachtoffers, reddingswerkers, hulpverleners, de Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rosselló en de gouverneur van de eveneens hard getroffen Amerikaanse Maagdeneilanden, Kenneth Mapp.

"Ik zal hem vooral vertellen wat we nodig hebben om Puerto Rico weer op te bouwen", zei Rosselló voor zijn treffen met Trump. De gouverneur schat dat het Caraïbisch eiland meer dan 60 miljard dollar (50,1 miljard euro) voor de wederopbouw nodig heeft.

Puerto Rico was voor de doortocht van orkaan Maria al in een diepe economische crisis verzonken. De schuldenlast schommelt rond de 70 miljard dollar (rond 64 miljard euro), daar bovenop komen nog ongedekte pensioenaanvragen. Washington heeft het eiland al onder financieel toezicht geplaatst. De verplichtingen zullen nu worden geherstructureerd in een soort van een faillissementsprocedure.

Meest gelezen