Videospeler inladen...

Van Grieken daagt De Wever uit: "Gaat u als N-VA-fractie de Catalaanse onafhankelijkheid erkennen?"

In Antwerpen hebben alle Vlaamse partijvoorzitters de degens gekruist tijdens het studentendebat van het Liberaal Vlaams Studentenverbond Antwerpen. Het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum zorgde voor een vurig momentje tussen Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken en Bart De Wever van N-VA. 

Het was voor het eerst in twee jaar tijd dat de voorzitters van alle Vlaamse partijen nog eens samen met elkaar in debat gingen. Desalniettemin startte het kopstukkendebat met een buitenlandse kwestie: de onafhankelijkheid van Catalonië. Alle voorzitters eisten dat de Europese Unie het geweld van de Spaanse politie scherp veroordeelt. Maar wat wanneer Catalonië effectief de onafhankelijkheid zal uitroepen straks?

Die vraag leidde tot een clash tussen De Wever en Van Grieken. De voorzitter van Vlaams Belang haalde een krantenartikel boven waarin Jan Jambon (N-VA) vorig jaar stelde dat de Catalaanse kwestie voor hem een regeringscrisis waard is.  Van Grieken wierp daarbij de vraag op: "Meneer De Wever, gaat u als N-VA-fractie de Catalaanse onafhankelijkheid erkennen. Een eenvoudige vraag. Ja of neen?"

Bart De Wever antwoordde niet met ja of neen. "Die onafhankelijkheid is nog niet uitgeroepen. Rond de pot draaien heet ook diplomatiek voorzichtig zijn. Er is een proces dat heel gevaarlijk is in Catalonië." De voorzitter van de N-VA ging daarna over tot een tackel op Tom Van Grieken toen die een "rond-de-pot-draaien"-gebaar maakte: "Voor u is dat allemaal gemakkelijk. Als je maagd bent in de politiek, is alles gemakkelijk".

Als je maagd bent in de politiek, is alles gemakkelijk

Bart De Wever tegen Tom Van Grieken

"Dat roept ergste demonen van het Spaanse verleden op"

Bart De Wever haalde ook uit naar de Spaanse premier Rajoy. Volgens de voorzitter van de Vlaams nationalisten had Catalonië "geen andere opties" meer dan een referendum over onafhankelijkheid te organiseren en is de uitslag een "politiek feit" dat niet kan worden genegeerd. Maar Rajoy speelt een "cynisch politiek spel", vreest De Wever.

"Hij denkt de rechtse kiezers zo te recupereren om de volgende verkiezingen te winnen. Ik vrees dat hij nog eerder voor de verdere confrontatie zal gaan, de deelstaatregering zal neutraliseren. En dat roept natuurlijk de ergste demonen van het Spaanse verleden - dat erg beladen is - op."

Meest gelezen