Videospeler inladen...

Uitgeverij van Vlaams Belang-politici moet toegelaten worden op Boekenbeurs

Uitgeverij Egmont, die boeken van Vlaams Belang-politici uitgeeft, moet een stand krijgen op de Boekenbeurs. Dat heeft de rechter in Antwerpen beslist. Als organisator boek.be daar niet op ingaat, dan moet ze een dwangsom van 500.000 euro betalen.

Egmont publiceert verschillende boeken van Vlaams Belang-politici, waaronder "De communautaire leegte" van vicevoorzitster Barbara Pas. De partij probeert al jaren haar boeken op de Antwerpse Boekenbeurs te krijgen, maar dat werd telkens geweigerd. Daarmee was Vlaams Belang de enige partij die haar boeken niet op de jaarlijkse Boekenbeurs kon aanbieden. Organisator boek.be verklaarde dat onder meer, omdat Egmont geen lid is van de vzw Groep Algemene Uitgevers. Maar volgens de rechter worden op de Boekenbeurs wel meer titels verkocht van uitgeverijen die geen lid zijn van die vzw.

De rechtbank noemde het verbod ook in strijd met de antidiscriminatiewetgeving. Uit niets blijkt dat de boeken van Vlaams Belang-politici een politiek pamflet zijn, of aanzetten tot haat en geweld, oordeelt de Antwerpse rechtbank. De boeken verdienen dus een standplaats die even groot is als die van andere uitgeverijen. Zoniet moet boek.be een dwangsom van een half miljoen euro betalen.

Vlaams Belang reageert tevreden

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is blij met de uitspraak. “Het is triest dat de elite van de literaire wereld zo verkrampt heeft gereageerd, maar ik ben blij dat de boeken nu te zien zullen zijn bij de Boekenbeurs”, zegt hij. “Auteurs discrimineren op basis van hun mening, dat hoort niet anno 2017 in een rechtsstaat”. Ook Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas is tevreden met de uitspraak.  “Dit is pure discriminatie om politieke overtuiging”, zegt ze.  “Iemand weigeren om die reden slaat nergens op," vult ze nog aan, “zeker als je weet dat uitgeverij EPO, die zeer gelieerd is aan PvdA , geen problemen heeft gehad. Het is duidelijk dat er willekeur was.”

Boek.be: "Snappen de uitspraak niet."

Alexis Dragonetti van Boek.be is verwonderd over de uitspraak. “Voor Boek.be gaat het erom dat uitgeverij Egmont géén uitgeverij is, maar wel een politiek instrument dat een aantal boeken van Vlaams Belang uitbrengt”, zo zegt Dragonetti. “Het gaat hier helemaal niet over de inhoud”, zegt hij, “want de boeken van politici van het Vlaams Belang kunnen wél aanwezig zijn via andere uitgeverijen”. De organisatie overweegt nu in beroep te gaan. Maar dat zal alleszins voor de Boekenbeurs dit jaar geen verandering in de zaak brengen. Over een maand moéten de boeken van Vlaams Belang daar te vinden zijn volgens de rechtbank. Boek.be gaat dat respecteren.

Meest gelezen