VS wijst 15 Cubaanse diplomaten uit na "specifieke aanvallen" op ambassadepersoneel 

De Verenigde Staten hebben 15 medewerkers van de Cubaanse ambassade in Washington het land uitgewezen. De Cubanen krijgen zeven dagen de tijd om de VS te verlaten. De maatregel is een reactie op de "mysterieuze gezondheidsproblemen" die het afgelopen jaar zeker 22 Amerikaanse diplomaten in Havana getroffen hebben. Volgens Washington waren die het gevolg van "specifieke aanvallen".

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken betekenen de uitwijzingen niet dat de VS Cuba ervan beschuldigd achter de aanvallen te zitten. De beslissing zou wel het gevolg zijn van Cuba's "falen om gepaste stappen te ondernemen" om de Amerikaanse diplomaten in Cuba te beschermen.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson verklaarde verder dat de de maatregel louter bedoeld is om het evenwicht tussen beide diplomatieke afvaardigingen te bewaren. Vrijdag had Tillerson al bekend gemaakt dat de VS zestig procent van zijn ambassadepersoneel in Havana zal terugroepen, naar aanleiding van de "specifieke aanvallen" op Amerikaans personeel.

Een andere Amerikaanse functionaris stelde nog dat de maatregel geen verandering van het beleid ten aanzien van Cuba betekent. "We handhaven de diplomatieke betrekkingen met Havana", klinkt het. 

Onverantwoord en overhaast

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez noemt de uitwijzing van de diplomaten een "onverantwoorde" en "overhaaste" beslissing. Volgens de minister is Cuba op geen enkele manier betrokken bij de incidenten en werkt zijn land wel degelijk mee aan het onderzoek. Hij roept de Amerikaanse regering ook op te stoppen met de zaak te "politiseren", omdat dat een onwenselijke escalatie kan veroorzaken.

Het is nog niet duidelijk of Cuba tegenmaatregelen zal nemen. De uitwijzingen betekenen in elk geval een nieuwe klap voor de fragiele diplomatieke banden tussen de VS en Cuba, die onder voormalig president Obama opnieuw waren aangehaald.  

Meest gelezen