Videospeler inladen...

Wouter Beke: "Weersta aan lokroep van populisme. U weet aan welke kant van de breuklijn wij staan"

Blijft het moedige midden van de Vlaamse christendemocratie overeind? Als het van CD&V-voorzitter Wouter Beke afhangt, is het antwoord positief. Tijdens het openingscollege politicologie aan de Universiteit Gent hield hij een pleidooi voor het centrum, tégen de "lokroep van het populisme", dat volgens hem geen oplosingen op lange termijn biedt. Hij verdedigde het beleid van de regering, maar de gecontesteerde samenwerking van staatssecretaris Theo Francken met Soedan noemt hij "niet voor herhaling vatbaar".

"We hébben een identiteit", erkent Wouter Beke. "Maar we moeten daar op een gezonde manier mee omgaan." Identiteitsverwerving is volgens hem echter ook een verhaal van rechten en plichten. Hij pleit voor een zelfbewuste gemeenschap waarvan iedereen kan deel uitmaken en haalt uit naar het populistische discours van links en van rechts, dat goedkope boodschappen brengt die achteraf niet blijken te kloppen. 

"Dit zijn niet de antwoorden die we moeten hebben", aldus de CD&V-voorzitter. Hij kijkt liever naar de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel. "Ofwel val je terug op jezelf, ofwel schrijf je je in in een relatie tot anderen." "Zelfbewust, maar open staan voor de andere" is het alternatief waarvoor Beke staat.

"Extra geld en hervormen, de twee tegelijk"

"Wij organiseren onze sociale zekerheid en ons onderwijs veel goedkoper dan in de VS", aldus Wouter Beke. Hij haalt uit naar het idee om vanalles te privatiseren in de overtuiging dat dit minder zou kosten. Dat klopt volgens hem niet.

Ook sommige recepten van de linkerzijde kan de CD&V-voorzitter niet smaken. Hij verwijst naar het pensioensysteem dat onbetaalbaar dreigt te worden als het niet wordt hervormd. "Zo komt de legitimiteit van ons sociaal systeem onder druk", aldus Beke. "Het is een verhaal van extra geld en hervormen, de twee tegelijk." Dat links het heeft over een politiek van sociale afbraak, bestrijdt hij.

"U zal mij nooit horen zeggen dat de uitgaven voor sociale zekerheid zullen dalen, zoals andere partijen zeggen." Wouter Beke pleit voor een basisbescherming voor iedereen, aangevuld met een systeem van extra bescherming voor wie het nodig heeft, werklozen bijvoorbeeld.

"Keep calm and carry on"

Veiligheid is een ander belangrijk actueel thema. "Het gaat niet alleen over meer repressie, maar ook over meer preventie." Beke houdt een warm pleidooi voor de wijkagent, de ogen en oren voor wat er in de wijken gebeurt. "Keep calm and carry on" is zijn devies. "Inspelen op angstgevoelens kan op korte termijn lonen, maar remt ook economische groei af", vindt hij.

Daarnaast pleit de CD&V-voorzitter voor meer kansen voor vluchtelingen, als die ten minste onze waarden respecteren. "Als we zeggen dat ze inspanningen moeten doen, moeten we ze ook als gelijken aanvaarden." Hij gelooft dat de stilzwijgende meerderheid van de Vlamingen een nuchtere kijk op de vluchtelingenproblematiek heeft.

De lokroep van het populisme

Politiek is niet alleen beleid voeren, maar soms ook zwijgen. Wouter Beke haalt uit naar de schreeuwige tweets naar aanleiding van de vluchtelingeproblematiek, de terreuraanslagen of het beleid van staatssecretaris Theo Francken. 

"Weersta aan de lokroep van het populisme. U weet aan welke kant van de breuklijn wij staan", besluit Beke. Hij verwerpt het "#opkuisen" van Francken, maar hij vindt ook dat mensen die oorlogsgebied ontvluchten de regels moeten volgen en hier asiel moeten aanvragen. "Ik sta achter het beleid van Theo Francken, niet achter zijn stijl", zegt Beke. De samenwerking met Soedan om hier vluchtelingen te identificeren noemt hij "niet vatbaar voor herhaling". Als het van de CD&V-voorzitter afhangt, blijft het enerzijds-anderzijds-verhaal springlevend.

Meest gelezen