AFP or licensors

Bijna 40 burgerdoden bij Russische luchtaanval in Syrië

Bijna 40 burgers, onder wie vrouwen en kinderen, zijn omgekomen bij een Russische luchtaanval op Syrië. Op het moment van de aanval probeerden de slachtoffers net de Eufraat over te steken, om de gevechten in de provincie Deir ez-Zor te ontvluchten. Dat meldt de vanuit Groot-Brittannië opererende ngo Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad, gesteund door de Russische luchtmacht, zijn momenteel strijd aan het voeren in het westen van de provincie Deir ez-Zor. De Eufraat deelt die provincie in twee. Deir ez-Zor wordt nog altijd deels bezet door de terreurgroep IS. Bij het bombardement kwamen 38 burgers, onder wie negen kinderen, om.

Deir ez-Zor bevindt zich in het oosten van het land, en grenst aan Irak. Vele Iraakse vluchtelingen hebben daar hun toevlucht gezocht na de gevechten met IS in hun eigen land.

De ngo baseert zich voor zijn vaststellingen op bronnen ter plaatse die onder meer het vliegtuigtype identificeren. Het Russische leger werd er al eerder van beschuldigd burgerslachtoffers gemaakt te hebben, maar ontkent dat even vaak: hun doelwit zijn "terroristen".

Meest gelezen