Videospeler inladen...

"Je moet idioot zijn om 7 kranten te kopen, want in 4 kranten staat hetzelfde"

Newsmonkey-uitgever Wouter Verschelden heeft in "De afspraak" kritiek gegeven op de mediaconcentratie in het Vlaamse krantenlandschap. Minister van Media Sven Gatz pareerde de kritiek van Verschelden.

Het debat in "De afspraak" kwam er nadat maandag bekend was geraakt dat De Persgroep alleen eigenaar wordt van Medialaan, de mediagroep rond onder andere VTM, Q-Music, Het Laatste Nieuws en Humo.

Volgens Wouter Verschelden, de uitgever van de onafhankelijke nieuwssite Newsmonkey is die mediaconcentratie nefast voor de journalistiek. "We gaan naar een gevaarlijk punt als media geconcentreerd zijn bij 2 bedrijven. Dat is niet gezond."

"De journalistiek is er toch om als vierde macht de beleidsmakers te controleren", vraagt Verschelden zich af. "De laatste jaren gaan steeds meer kranten samen. Lokaal zie je bijvoorbeeld dat er tegenwoordig maximaal twee journalisten de gemeenteraden bijwonen. Vroeger waren dat er veel meer. Je moet idioot zijn om 7 kranten te kopen, want in 4 kranten staat toch hetzelfde en de politiek doet niks."

Genoeg kwaliteit

De politiek werd aan de tafel van "De afspraak" vertegenwoordigd door Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD). Hij ziet geen graten in de mediaconcentratie. "Voor mij is het belangrijk dat er genoeg kwaliteit is, genoeg keuze en dat het betaalbaar is en ik denk dat dat in Vlaanderen nog het geval is."

"We waken ook over de kwaliteit van de media. Oké, sportnieuws in De Morgen en Het Laatste Nieuws is hetzelfde, maar Het Nieuwsblad en De Standaard maken dan weer steeds vaker aparte stukken. Er is geen verstarring. Er ontstaan zelfs nieuwe spelers en u bent daar het beste bewijs van", richtte Gatz zich tot Verschelden.

Krantensubsidies

Verschelden had ook kritiek over de subsidies die kranten rechtstreeks en onrechtstreeks krijgen. "In de media is er vaak discussie over de VRT, maar op hetzelfde moment gaat er 270 miljoen euro subsidies per jaar naar de kranten." (n.v.d.r.: de overheid steunt onder meer de krantenbedeling)

Minister Gatz zegt zelf ook geen voorstander te zijn van de krantensubsidies die Verschelden noemt, maar hij wijst naar het federale niveau. "Vlaamse kranten kunnen zichzelf bedelen, maar Waalse kranten niet, dat is het probleem."

Verschelden verwijt regeringen dat ze "geld storten in een put" en dat er geen beleid is om de grote, Amerikaanse mediabedrijven als Google en Facebook te counteren. Minister Gatz vindt dat Verschelden "een groot drama maakt van iets dat geen drama is en dat we inderdaad eerder moeten kijken hoe we die bedrijven van antwoord kunnen dienen."

Meest gelezen