Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Dader schietpartij Las Vegas had mogelijk sadistische persoonlijkheid"

Er raken steeds meer details bekend over hoe dader Stephen Paddock zich voorbereid heeft op de schietpartij op The Strip in Las Vegas. Maar wat kan zijn motief geweest zijn? Volgens Rudy Verelst, forensisch psychiater aan de KU Leuven, gaat het mogelijk om een man met een sadistische persoonlijkheidsstoornis. Dat zei hij in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. 

Wat was het motief van de dader van de schietpartij in Las Vegas? Volgens Rudy Verelst, forensisch psychiater aan de KU Leuven, kan alvast uitgesloten worden dat de man een geestelijke pathologie had in een acute fase. “De man heeft – voor zover we op dit moment weten – geen psychiatrische voorgeschiedenis, en heeft schijnbaar geen daden gesteld die z’n omgeving deden twijfelen aan zijn geestelijke gezondheid.”

Maar wat is het dan wel? Mogelijk gaat het om een man met een sadistische persoonlijkheidsstoornis, aldus Verelst. ”Dat zijn mensen die erin slagen om gedurende een lange periode een dubbel leven te leiden. Enerzijds hebben ze een leven van normaliteit met een gezin, een job, een sociaal netwerk, enzoverder. Anderzijds hebben ze een leven dat zijn grondslag vindt in diepe frustratie en kwaadheid. Dat gaat dikwijls terug tot aan de jeugd, omdat ze bijvoorbeeld een moeilijke relatie hadden met hun ouders. Dat dubbelleven blijft onder de radar, en komt pas tot uiting na grondig onderzoek na een misdrijf. Dat is dikwijls na een moord of sadistische agressie.” 

“Zo’n gigantische daad kan ook te maken hebben met een cultureel element”, vervolgt Verelst. “Zo speelt in de Amerikaanse cultuur het copycat-fenomeen, waarbij een dader zichzelf een zekere glorie wil geven door op massale schaal toe te slaan.”

Mogelijk leidde de man een dubbelleven. 

Rudy Verelst, forensisch pyschiater KU Leuven

Psychopaat?

Gaat het hier mogelijk om een psychopaat? Verelst denkt van niet. “Bij een psychopaat is er meestal een gedocumenteerde voorgeschiedenis van impulsiviteit, agressiviteit, en heeft de persoon in kwestie ook een strafblad. Maar dat blijkt hier niet het geval te zijn. Daarenboven wordt de man ook niet beschreven als een koele kikker.”

Tot slot benadrukt Verelst nog dat Paddock wellicht zelfmoord gepleegd heeft uit een bepaald eergevoel, omdat hij wist dat de politie hem zou neerschieten. "Daar moeten we dus geen teken in zien."

Meest gelezen