Foto Kurt bvba

"Totaal mislukte" Waalse darmkankerscreening wordt bijgestuurd door Vlaams team

Zakenman Marc Coucke en maag- en darmspecialist Luc Colemont hebben in Durbuy met hun vzw Stop Darmkanker de eerste stapjes gezet in Franstalig België.  En dat is nodig, zo blijkt. De screening van de Waalse overheid haalt maar een deelnamecijfer van 9 procent, tegen 52 procent in Vlaanderen. "Een totale mislukking", noemde Colemont het.

Dat het duo in Durbuy start, is geen toeval. De Ardense stad is de speeltuin van Coucke, waar hij grootse plannen uitrolt om de lokale toeristische industrie nieuw leven in te blazen. Vorig jaar legde Coucke de eerste contacten met het stadsbestuur over Stop Darmkanker, later deze maand zijn alle inwoners uitgenodigd op een conferentie. 

Colemont, die twee jaar geleden met financiële steun van Coucke zijn carrière als arts beëindigde om zich voltijds met de vzw bezig te houden, zal ook de lezingen in Wallonië geven. Een Franstalige "dokter Colemont" is nog niet opgestaan. "Die zouden we eigenlijk wel moeten hebben", gaf Coucke toe.

De missie van Stop Darmkanker in Wallonië is dezelfde als in Vlaanderen: zoveel mogelijk mensen informeren en ertoe bewegen een simpele zelftest uit te voeren. En dat is nodig, benadrukt Colemont. "We leven in een informatiemaatschappij, maar toch sterven onschuldige mensen door een gebrek aan informatie." Het duurt 8 tot 10 jaar voor een poliep darmkanker wordt. Tijd zat dus om de ziekte te vermijden. Bij vroege detectie is de overlevingskans 95 procent.

In Vlaanderen is het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ondertussen een succes te noemen. Meer dan de helft van de mensen in de doelgroep (55-75 jaar) die de test van de Vlaamse overheid krijgt toegestuurd, neemt deel. In Wallonië wordt de test echter niet opgestuurd, maar moet de doelgroep met een brief naar de huisarts om de test te krijgen. Amper 9 procent neemt op die manier deel aan het onderzoek.  "Dat is een totale mislukking", aldus Colemont.

Coucke beaamde: "Ik doe een oproep aan de Waalse regering om dat systeem te herevalueren. Er bestaat geen twijfel dat het niet efficiënt is." In Durbuy hoopt Coucke snel naar 50 procent testers te gaan. Zo zouden jaarlijks acht bijkomende gevallen van darmkanker opgespoord kunnen worden, met grotere kans op genezing.

Meest gelezen