61 jobs op de helling bij landbouwcoöperatieve Tereos in Aalst

Bij de tarwezetmeelverwerker Tereos in Aalst worden 61 jobs bedreigd door een herstructurering. De jobs zouden verhuizen naar Frankrijk, het thuisland van de multinational Tereos.

Tereos, dat suikerbieten, suikerriet en graan verwerkt, wil in Frankrijk twee nieuwe vestigingen oprichten. In Roissy en Rijsel zullen ondersteunende functies en activiteiten komen die gericht zijn op Europa. De intentie daartoe werd woensdag bekendgemaakt.

Op groepsniveau verdwijnen er geen banen, maar de beslissing heeft wel gevolgen voor de vestiging in Aalst. De functies van 61 mensen zouden naar Frankrijk verhuizen. "Om zo veel mogelijk arbeidsplaatsen te behouden, zou Tereos aan alle betrokken medewerkers een job aanbieden in een van de twee nieuwe vestigingen", zo staat in een persbericht.

"Voor de medewerkers die de stap om mobiliteitsredenen niet zouden kunnen of willen zetten, zou er met de directie een geschikte oplossing worden uitgewerkt." Rijsel ligt in vogelvlucht op ongeveer 75 kilometer van Aalst, Roissy (bij Parijs) op 240 kilometer.

De reorganisatie is volgens Tereos nodig om concurrentieel te blijven in "een markt die steeds opener en onstabieler wordt". De Tereos-fabriek in Aalst stelt 400 mensen tewerk. De vestiging bestaat uit een tarwezetmeelfabriek, een productie-eenheid met warmtekrachtkoppeling en een bio-ethanolfabriek. "De fabriek blijft een sleutelrol vervullen voor de strategie van Tereos in de zetmeelsector", klinkt het.

Meest gelezen